Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 27 Year Old 1984/2012 Master of Malt Single Cask Series,
bourbon barrel, 209 bts
Kleur: zonlicht tot goud
ABV: 58%
WTF? FWP!
De Britse keten Master of Malt
brengt ook met de regelmaat van de klok single casks uit onder eigen label en
deze nieuwe Auchentoshan 27 Year Old uit 1984 mag natuurlijk niet in de
verzameling ontbreken. Ik bestelde me meteen ook een paar samples om hem te
kunnen proeven zonder de fles uit de verzameling te
moeten openen. Ik hoorde hier al veel goeds over en kijk er dus enorm naar uit.
Al van bij de eerste whiff
merk je dat je een bijzondere dram in je glas hebt. Vanille en citrus, als
vanouds, met iets van melk en chocolade. Of is dat melkchocolade? Of chocomelk?
Marshmallows. Graankoekjes. Maar dan plots heel veel bloemen! Ik moet aan
viooltjes en anjers denken. Mespuntje peper. Hoe langer je wacht, hoe delicater
hij wordt, maar ook een pak meer floraal.
Hij is licht olieachtig en mooi gekruid. Mondvullend. En
nu krijgen de bloemen de hoofdrol, voornamelijk viooltjes. Rozenwater.
Viooltjessnoep, ook, die harde purperen bonbons. Hij balanceert wel op het
randje van parfum. Gelukkig blijft hij aan de goede kant van die delicate
grens, maar echt lekker is dit niet. Dat is spijtig. Ahornsiroop en honing,
lichte vanille. De peper spreekt best luid, nu. Met water is het een en al
viooltjes en kristalsuiker en gaat hij helaas over de grens. FWP, verdomme!
Grrrr.
De finish is bijzonder lang op gepeperd rozenwater. Neen.
Dit valt tegen.
De neus was eerst absoluut geweldig, maar op smaak en
finish is het een extreem bloemige Auchentoshan, die flirt met parfum. In
hetzelfde bedje ziek als Bowmore uit die periode, vrees ik. Hij duikelde in
punten flink naar beneden, want de neus was initiëel zeker 80 waard.
72/100
PS. Tip: ik ondervond dat, als je voldoende water
toevoegt en hem dan een minuut of vijf laat staan, dat hij dan toch lekker wordt.
Het FWP trekt weg en maakt plaats voor mooie citrustoetsen en vanille, die hem
toch terug over de 75 tillen. Maar je moet dus geduld oefenen en flink wat
water bijvoegen, iets wat velen wellicht niet onmiddellijk zullen doen uit
zichzelf.
Geproefd
door Mark Dermul op 25-01-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).