Distilleerderij: Bruichladdich

Regio: Scotland (Islay)

Fles: Bruichladdich 9 Year Old SMWS 23.71 ‘A cheeseboard in surgery’

Kleur: stro

ABV: 62,5%

Ricotta

Toen ik het label voor het eerst las, schoot
ik wel even in de lach. Een kaasplank in het
operatiekwartier? WFT? Jawadda,
de jongens en meisjes van de Scotch Malt Whisky Society kunnen wel inventief
zijn bij het bedenken van hun unieke benamingen voor hun bottelingen. Dit is
een jonge Laddie op vatsterkte die twee jaar geleden werd gelanceerd. Hij werd,
net als de laatste die ik probeerde, gedistilleerd in november 2001. Deze rijpte op een refull bourbon barrel.

Wanneer ik hem voor het eerst ruik, is hij bijzonder
zacht. Ik kijk het ABV nog even na op het label. Serious? Hmm.
The is een archetypische Laddie, dat is zeker. Heerlijke fruitage hoofdtonen
(citrus, appels), maar de kaas is er inderdaad. Ricotta, de verse en zachte Italiaanse schapenmelkkaas! Wel, wel. Ook
een beetje turf (echt niet veel) en zeer medicinal. Ontsmettingsalcohol.
Dus het belachelijke label is er eigenlijk boenk
op. Na een paar minuten krijg ik ook nog heerlijke hints van kokosnoot, vanille
en lichtbruine suiker (graeffe).

In de mond… ouch! Ka-boom! Een slag in het gezicht. Zeer kruidig (zwarte
en rode pepers, paprika en gember) and brandend. En toch ga ik er geen water
bij doen, want dit is geweldig lekker. Een beetje zou, gebalanceerd door de
zoete noten van bruine suiker, kokos opnieuw en zelfs wat abrikozen.

De finish is uiteraard lang, bitterzoet met
een karrenvracht aan zout op het sterfbed.

Een ietwat vreemde Laddie, maar wat een lol!
Hier kan ik echt van genieten. Pakweg 80 EUR. Bedankt, Sjoerd, voor het sample.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-10-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).