Distilleerderij: Tomintoul
Fles: Tomintoul 43 Year Old 1969/2012, ‘Honky Tonk Whisky’, The
Whiskyman, 138 bts
Kleur: goud
ABV: 44,1%
Kaastaart
Dit wordt mijn allereerste Tomintoul. Ik heb
dus geen vergelijkingspunten. Ik wil u maar op voorhand verwittigen. Dit is dus
een tasting note pur sang, zonder referentie. Misschien is dat geen slechte
zaak. Tomintoul is een minder bekende distilleerderij in Speyside, opgericht in
1964. Ze produceerde lange tijd enkel voor de blenders. Pas in de laatste 10
jaar is de whisky als single malt beschikbaar. Hun malts zijn licht geturfd,
maar ook een zwaar geturfde versie – Old Ballantruan (55 ppm) – wordt gedurende
drie weken per jaar geproduceerd. Degene die ik als eerste ga proeven is een
Tomintoul uit 1969, gebotteld door The Whiskyman.
De neus is licht en heel fruitig. Rijpe
perzik, ananas, vanille fudge, zoete mout en… kaastaart! Het hout heeft
absoluut geen bezit genomen van de spirit, maar enkel heerlijke esters
toegevoegd. Zo zacht als een babyhuid. Van de turf merk ik niets. Eucalyptus en
groene thee komen na wat handwarmte naar boven.
Op smaak, daarentegen, komt er toch wat turf
piepen (of is dat rook van het hout?), alsook heel wat peper. Flink gekruid.
Stevige body. Heerlijk mondvullend. Appelsienlikeur, thee opnieuw, banaan,
koffie en pruimen. Geweldig.
De afdronk duurt lekker lang op pruimen en
appelsien. Ik zit letterlijk te ‘smakken’, als u begrijpt wat ik bedoel.
Hier wordt ik vrolijk van. Wat een
ontdekking! Ik ga meteen op zoek naar een paar andere Tomintoultjes om deze
malt beter te leren kennen.
90/100
Geproefd
door Mark Dermul op 23-01-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)
Gisteren geproefd bij Cuvee idee tijdens de mos nocturne en dit is echt een hele lekkere. Zalige whisky.