Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 22 Year Old 1995/2018 Signatory Vintage for The Nectar, the Un-Chillfiltered Collection Cask Strength, Hogshead #9065, 258 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.0%

Bang!

 

Dit is een vat uit de stallen van Signatory in Pitlochry, dat maar liefst 258 flessen op vatsterkte (echt, 50% rond?) opleverde. Het werd gebotteld in de bekende Un-Chillfitered Collection, speciaal voor Belgisch importeur The Nectar (dat een jaar eerder het al even smakelijke vat 9079 bottelde).

Indrukwekkende, ietwat old school neus op groene banaan, sterfruit en honingdauw meloen. Mooie florale toets en zelfs een zachte hint van woodsmoke op de achtergrond. Dit is best complex te noemen.

Mooie, olieachtige structuur. Het fruit van de neus keert weer, maar wordt opgesmukt met vermolmd hout (géén off-note!), tabaksbladeren en een takje munt. De balans tussen het fruit en het hout is nagenoeg perfect. Dit is erg, erg lekker!

De afdronk had wat mij betreft nog iets langer mogen zijn, maar hij is alvast bevredigend op zachte eik, zoet fruit en zelfs wat marsepein.

Destijds kon je deze voor zo’n 150 EUR kopen, echt waar. Bang for your buck! Bedankt, Jeroen. En ja, er zijn nog andere kleppers van Benrinnes uit 1995, zoals de 21-jarige van The House of Maduff uit 2017, Jan Vissers’ botteling van vat 9059 in de Italian Car Series uit 2019 of the botteling van vat 9075 voor Kirsch Import uit 2020.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).