Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 21 Year Old 1995/2017 The Golden Cask, The House of MacDuff, cask #CM241, 290 bts
Kleur: vol goud
ABV: 55.8%

Kanjer!

Van Benrinnes kom je slechts een handjevol officiële releases tegen, maar de onafhankelijke bottelaars lusten er wel pap van. Zo’n 95% van de jaarlijkse productie van deze Speysider is overigens voor de blenders bestemd. Zo vind je Benrinnes onder andere in de blends van Johnnie Walker, J&B en Crawfords. Ik heb het gelukt een single cask uit 1995 aan de lippen te zetten uit de Golden Cask Series van The House of Macduff.

Ik vind de neus alvast uitstekend! Heerlijke toetsen van appels, vanillesuiker, honing en abrikozen. Zoetzure toetsen van agrums, aangevuld met een heel boeketje wilde bloemen. Nog wat woodsmoke en het plaatje is compleet. Complex, zomers en verleidelijk. Als dit zo verder gezet wordt op smaak, dan hebben we een kanjer in ons glas.

Lekker olieachtig en onmiddellijk zoet op honing, toffee, appels en zelfs wat perensap. Kaarsvet en de schil van appelsien. Amandelnoten. Flink kruidig op kaneel en kruidnagel. Witte peper, mosterdzaad en drogende tannine. De abrikozen keren weer, aangevuld met zoethout en kinine. Complex, hoor.

De afdronk is een tikkeltje astringent op tannine en pompelmoes, terwijl de appels en de honing nazinderen.

Yup, een kanjer van een Benrinnes. In België nog op een paar plekken te vinden voor zo’n 165 EUR.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).