Distilleerderij: Benrinnes
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Benrinnes 25 Year Old 1996/2020 Signatory Vintage for Kirsch Import, Cask Strength Collection, Hogshead #9075, 253 bts
Kleur: goud
ABV: 49.7%

Komkommer

Joren is, net als ik, verlekkerd op goeie whisky. Dus hoeft het niet te verbazen dat hij bij zijn laatste bezoek in Gent een sample van dit kleinood meebracht. Deze Benrinnes rijpte een kwarteeuw en werd gebotteld op vatsterkte. De engelen lieten net geen 50% over. De malt werd gebotteld door Signatory in die mooie maar onhandige decanters voor het Duitse Kirsch Import.

Hola! Dit is onmiddellijk erg atypisch op de neus. Ik krijg zelfs onmiddellijk iets van augurken, echt waar (de enige andere keer dat ik dat al ontdekte was in een oudere botteling van Johnnie Walker 21 Year Old XR). En komkommer. En dille! Maar ik haast me om daar aan toe te voegen dat het absoluut niet als een off-note mag worden beschouwd. Dit gaat prima hand-in-hand met het fruit dat ook in overvloed aanwezig is. Denk appels, kumquats, kruisbessen, ananas en physalis.

De body is licht romig en nu komt het fruit toch eerst in de vorm van appels, abrikozen, perzik en kruisbessen met een hint van rozenblaadjes en honing. De kruiden steken dan de kop op en maken zich langzaam meester van je smaakpapillen, ten koste van de fruitigheid, terwijl op de achtergrond de komkommer weer van zich laat spreken. Echt boeiend. Peper en andere houtkruiden en een licht drogende toets van de tannine maken de proefsessie af.

De afdronk is lang en begint zoet en fruitig, maar wordt uiteindelijk toch droog en zacht bitter. Prima balans!

Een bijzondere en atypische maar erg boeiende Benrinnes. Dankjewel, Joren!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).