Distilleerderij: Hakushu
Regio: Japan
Fles: Hakushu 18 Year Old
Kleur: goud
ABV: 43,5%
Appels
& Kaneel
Hakushu betrekt haar water van de Ojira en
Jingu rivieren, dat als het helderste van Japan wordt beschouwd en door Suntory
(waarvan Hakushu onderdeel is) ook als bronwater wordt gebotteld. Deze whisky
is hun 18-jarige telg en heeft een donkerdere schijn dan hun 10-jarige.
Deze neus is al meteen van een heel ander
kaliber dan hun 10 Year Old. Expressiever met vanille, verse houtsnippers. Nee,
sterker nog. De nog warme rand van een vers gezaagde plank. Best wel lekker,
hoewel hij weinig fruit prijsgeeft, behoudens wat appels. Ook heel wat bloemen.
Doch is deze neus ook bijzonder licht.
Deze heeft tevens iets meer body dan de jonge
versie, maar is nog steeds niet echt mondvullend. Best wat gekruid met heel wat
appels en kaneel, maar mist toch een beetje punch. Van turf amper sprake (niet
dat ik daar op zat te wachten). Oké, maar niet groots.
De afdronk is het hoogtepunt van deze Japanse
whisky: lang en licht drogend door de Mizunara.
De neus was meer dan de moeite, maar hij kon
niet echt de belofte waarmaken op de tong. De finish is het beste deel, maar
daarvoor zo rond de 60 EUR neertellen lijkt me wat te veel van het goede.
82/100
Geproefd
door Mark Dermul op 06-02-2012
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)
De latere versies zitten in een ander doosje, de prijs is echter toch wel meer in verhouding van de Yamazaki 18 y rond de 90 euro, maar recente prijsstijgingen zal beide een stuk boven de 100 of 110 zetten vrees ik.
Peter
Anverness