Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glenfiddich Distillery

Distilleerderijen Posted on 31/10/2009 21:17

Glenfiddich Distillery
Dufftown
Banffshire
AB55 4DH
UK
Tel +44 1340 820373
www.glenfiddich.co.uk

Glenfiddich (spreek uit glen-fiddik) is ’s wereld bekendste distilleerderij (en label). De distilleerderij bevindt zich vlak buiten Dufftown in de Speyside regio. Glen betekent vallei en fiddich is Keltisch voor hert. Dat verklaart meteen het bekende logo van deze stoker.

Het water voor de productie is afkomstig van de Robbie Dhu watervallen, die in de rivier Fiddich terecht komen. De site van de distilleerderij is enorm, gezien de omvang van de productie. Het is met 10 miljoen liter per jaar Schotland’s grootste distilleerderij, met maar liefst 30 stills en 45 opslagplaatsen en een eigen kuiperij en bottelarij!

De stokerij werd gebouwd in 1886 door William Grant, met beperkte middelen. Grant kocht onder meer enkele tweedehands stills van de Cardhu distilleerderij. Toen de stills jaren later dienden vervangen te worden, maakte men exacte kopies om er voor te zorgen dat de smaak dezelfde zou blijven. Een populaire legende is dat de nieuwe stills op dezelfde wijze werden gedeukt als de oude alvorens in productie te gaan…

Momenteel is Glenfiddich nog steeds een familiebedrijf, ondertussen al de 5e generatie.

Glendiffich heeft zijn succes voornamelijk te danken aan het marketinginzicht van haar eigenaars. Het typische design van de driehoekige fles was geniaal en werd bedacht in 1957. Het was tevens deze stoker die als eerste de single malt op de internationale markt bracht in 1960, als eerste haar product aan de man bracht in de tax-free winkels op luchthavens in 1963 en als eerste een bezoekerscentrum opende in 1969. Glenfiddich verkoopt momenteel in meer dan 200 landen en is goed voor zowat 30% van de verkoop van single malt in de wereld.

De ‘Core Collection’ bestaat uit de 12 year old, 15 year old, 18 year old, 21 year old en 30 year old, maar Glenfiddich heeft ook een reeks speciale bottelingen waaronder de Pure Malt Special Reserve, de 40 year old en zelfs 50 year old.



Dalwhinnie Distillery

Distilleerderijen Posted on 31/10/2009 19:21

Dalwhinnie Distillery
Iverness-shire
PH19 1AB
UK
Tel +44 1528 522240
www.malts.com

Dalwhinnie is wellicht de meest afgelegen distilleerderij op het Schotse vasteland, in de meest zuidwestelijke punt van Speyside, waardoor ze eigenlijk net tot de Highlands behoort. De distilleerderij ligt op 326 meter boven zeespiegel in de Grampian Mountains en krijgt zijn water via de Allt-an-‘tsluic bron op 610 meter hoogte. De stokerij is eigendom van Diageo, een multinationale speler op de sterke drankenmarkt, die de reeks ‘Classic Malts’ lanceerde. Hierdoor kon Dalwhinnie, ondanks een productie van slechts één miljoen liter per jaar, in de top 15 nestelen van de meest verkochte single malts ter wereld.

Het dorp Dalwhinnie heeft de niet-benijdenswaardige eer het koudste dorp van Groot-Brittanië te zijn met een gemiddelde temperatuur van 6°. Brrr!

De distilleerderij werd in 1897 geopend door George Sellar, John Grant en Alexander Mackenzie. Ze kozen de afgelegen plek omwille van het feit dat deze langs een belangrijke handelsroute lag tussen Iverness en Edinburgh. Ten tweede was er een grote hoeveelheid aan helder water en turf, die zonder concurrentie kon gebruikt worden.

Na financiële strubbelingen in 1905 kwamen ze in handen van de grootste Amerikaanse distilleerder, Cook & Bernheimer. Deze werden op die manier de eerste Amerikanen die een Schotse stoker in eigendom kregen. Uit vrees voor meer buitenlandse overnames nam DCL Group (wat de voorloper van het huidige Diageo was) in 1926 Dalwhinnie weer over. De distilleerderij werd in de jaren ’90 voor drie jaar gesloten voor verbouwingen, waarbij ook gedacht werd aan een bezoekerscentrum. Ondanks de moeilijke locatie krijgt Dalwhinnie 25.000 bezoekers per jaar over de drempel.

Dalwhinnie heeft maar twee bottelingen, de 15 year old en de Distiller’s edition 1985.



12 Celtic Weekend

Events Posted on 31/10/2009 17:10

Vrijdagavond 6, zaterdag 7 en zondag 8 november 2009 gaat in de Gemeentehallen te Merelbeke (bij Gent) het 12e Celtic Weekend door, georganiseerd door de Flemish Caledonian Pipes & Drums vzw (op hun site kan je meteen het programma raadplegen).

Inkom = 5 EUR voor het hele weekend.

Vanzelfsprekend zijn er ook Schotse whisky’s te proeven.



The Glengarry te Gent

Whisky Talk Posted on 31/10/2009 17:02

Vanmiddag ben ik ook even langs het Sint-Baafsplein gelopen, waar in de middeleeuwse kelder de Schotse pub en whiskyclub The Glengarry gevestigd is.

Wow, je kijkt er wel je ogen uit je kop. Nog nooit zag ik zoveel whisky’s (waaronder echte zeldzame bottelingen uit ververvlogen tijden!) in één plek en dan nog in zo’n speciale omkadering. Ik heb er wel een half uur rondgehangen zonder iemand aan te spreken. Gewoon om me heen gekeken met open mond.

Master of the House is natuurlijk Whisky Buff Bob, oftewel Bob Minnekeer (vergezeld van de lieftallige Patsy). Ik kreeg de gelegenheid om even met Bob te praten en Whivie voor te stellen.

Voorts sprak Bob me over zijn fantastische Schotlandreizen en haalde zelfs enkele mooie anekdotes boven, onder meer over zijn ervaringen met Whisky-connoisseurs Michael Jackson en Jim Murray.

We spraken ook nog even over de whisky-wereld in het algemeen, waar het toch niet altijd goud is wat blinkt en over de mogelijkheden om aan te sluiten bij zijn club Glengarry.

Als je de website van the Glengarry bekijkt stel je vast dat er regelmatig open degustaties gehouden worden (prijs varieert naargelang de te proeven whisky) alsook een vaste clubavond. Elke derde vrijdag van de maand komt het tasting panel van Glengarry bij elkaar, een groep van professionelen die met whisky en voeding bezig zijn. De ideale gelegenheid om met hen van gedachten te wisselen, dus.

Er zijn zelfs verschillende zondagen per jaar dat Bob heuse whiskyinitiaties organiseert.

Je kan er ook elke dins- tot en met zaterdag vanaf 14 tot 01u terecht om gewoon te genieten van een Schote pint of bakje koffie natuurlijk – maar het degusteren van whisky is uiteraard de bedoeling (zondag en maandag gesloten).

Ik ben alleszins vast van plan er eens naartoe te trekken om zo’n tasting mee te pikken.



Flesje gekocht…

Whisky Talk Posted on 31/10/2009 16:05

Ben vanmiddag met vrouwtje en zoon gaan shoppen en kon niet aan de verleiding weerstaan een mooie Ierse whisky mee te brengen, die ik al wel eens had geproefd, maar nog niet in de barkast had staan.

Het is de Tullamore Dew (Original), slechts 20 EUR.

Mooie fles met goudkleurige inhoud. Ik ga mij direct een aperitiefje inschenken!

Slainte!



Handboek Whisky

Media Posted on 31/10/2009 10:15

De volledige titel luidt ‘Compleet Handboek Whisky voor de Ware Liefhebber’.

Een mondvol van een titel voor een mooi hardcoverboek van de hand van Jean-Bastien Rousies, uitgegeven bij Deltas in 2004 (oorspronkelijke titel L’univers du whisky).

De hoofdstukken zijn ‘Geschiedenis’, ‘Productie’, ‘Eén naam, drie dranken’, ‘Smaken en Kleuren’, ‘Typische moutstreken’, ‘Legendarische whiskynamen’, ‘Rituelen’, ‘Whisky en Compagnie’ en ‘Whisky in de verbeelding’.

Ook dit grote boek leent zich tot het tonen van prachtige foto’s, maar persoonlijk vind ik de Encyclopedie van Michael Jackson beter.

Desalniettemin, als je hem in de bib tegenkomt, loont het wel de moeite er even door te bladeren. Nieuw kost hij zo’n 50 EUR en dat is wat duur.



Whisky Encyclopedie

Media Posted on 31/10/2009 10:06

Het betreft hier een schitterend hardcoverboek van 288 pagina’s van Michael Jackson, de bekende bier- en whiskyrecensent (niet de zopas overleden popster, uiteraard).

Heel mooi vormgegeven met prachtige foto’s. Het boek dateert van 2005 en is een waardige opvolger van Jackson’s oudere (1987) Wereld-Whisky-Atlas (die ondertussen wel zeer oud overkomt, maar dan weer leuk is omwille van de afbeeldingen van oudere labels en flessen).

In deze Encyclopedie is er aandacht voor ‘Geuren en Smaken’, de whiskylanden Schotland, Ierland, Canada, Amerika en Japan en een interessant onderdeel ‘Genieten van Whisky’ waarin niet alleen over cocktails wordt gesproken, maar ook enkele culinaire tips worden gegeven voor whisky bij het eten, maar ook koken met whisky. Leuk om uit te proberen. Ook een heleboel proefnotities zijn opgenomen.

Dit alles wordt opgesmukt met een reeks superscherpe, grote afbeeldingen in full color die menig whisky-, maar ook fotoliefhebber, zal bekoren.

Een dikke turf van iets meer dan 40 EUR, maar zeker ook in de bib beschikbaar.