Dalwhinnie Distillery
Iverness-shire
PH19 1AB
UK
Tel +44 1528 522240
www.malts.com

Dalwhinnie is wellicht de meest afgelegen distilleerderij op het Schotse vasteland, in de meest zuidwestelijke punt van Speyside, waardoor ze eigenlijk net tot de Highlands behoort. De distilleerderij ligt op 326 meter boven zeespiegel in de Grampian Mountains en krijgt zijn water via de Allt-an-‘tsluic bron op 610 meter hoogte. De stokerij is eigendom van Diageo, een multinationale speler op de sterke drankenmarkt, die de reeks ‘Classic Malts’ lanceerde. Hierdoor kon Dalwhinnie, ondanks een productie van slechts één miljoen liter per jaar, in de top 15 nestelen van de meest verkochte single malts ter wereld.

Het dorp Dalwhinnie heeft de niet-benijdenswaardige eer het koudste dorp van Groot-Brittanië te zijn met een gemiddelde temperatuur van 6°. Brrr!

De distilleerderij werd in 1897 geopend door George Sellar, John Grant en Alexander Mackenzie. Ze kozen de afgelegen plek omwille van het feit dat deze langs een belangrijke handelsroute lag tussen Iverness en Edinburgh. Ten tweede was er een grote hoeveelheid aan helder water en turf, die zonder concurrentie kon gebruikt worden.

Na financiële strubbelingen in 1905 kwamen ze in handen van de grootste Amerikaanse distilleerder, Cook & Bernheimer. Deze werden op die manier de eerste Amerikanen die een Schotse stoker in eigendom kregen. Uit vrees voor meer buitenlandse overnames nam DCL Group (wat de voorloper van het huidige Diageo was) in 1926 Dalwhinnie weer over. De distilleerderij werd in de jaren ’90 voor drie jaar gesloten voor verbouwingen, waarbij ook gedacht werd aan een bezoekerscentrum. Ondanks de moeilijke locatie krijgt Dalwhinnie 25.000 bezoekers per jaar over de drempel.

Dalwhinnie heeft maar twee bottelingen, de 15 year old en de Distiller’s edition 1985.