Glenfiddich Distillery
Dufftown
Banffshire
AB55 4DH
UK
Tel +44 1340 820373
www.glenfiddich.co.uk

Glenfiddich (spreek uit glen-fiddik) is ’s wereld bekendste distilleerderij (en label). De distilleerderij bevindt zich vlak buiten Dufftown in de Speyside regio. Glen betekent vallei en fiddich is Keltisch voor hert. Dat verklaart meteen het bekende logo van deze stoker.

Het water voor de productie is afkomstig van de Robbie Dhu watervallen, die in de rivier Fiddich terecht komen. De site van de distilleerderij is enorm, gezien de omvang van de productie. Het is met 10 miljoen liter per jaar Schotland’s grootste distilleerderij, met maar liefst 30 stills en 45 opslagplaatsen en een eigen kuiperij en bottelarij!

De stokerij werd gebouwd in 1886 door William Grant, met beperkte middelen. Grant kocht onder meer enkele tweedehands stills van de Cardhu distilleerderij. Toen de stills jaren later dienden vervangen te worden, maakte men exacte kopies om er voor te zorgen dat de smaak dezelfde zou blijven. Een populaire legende is dat de nieuwe stills op dezelfde wijze werden gedeukt als de oude alvorens in productie te gaan…

Momenteel is Glenfiddich nog steeds een familiebedrijf, ondertussen al de 5e generatie.

Glendiffich heeft zijn succes voornamelijk te danken aan het marketinginzicht van haar eigenaars. Het typische design van de driehoekige fles was geniaal en werd bedacht in 1957. Het was tevens deze stoker die als eerste de single malt op de internationale markt bracht in 1960, als eerste haar product aan de man bracht in de tax-free winkels op luchthavens in 1963 en als eerste een bezoekerscentrum opende in 1969. Glenfiddich verkoopt momenteel in meer dan 200 landen en is goed voor zowat 30% van de verkoop van single malt in de wereld.

De ‘Core Collection’ bestaat uit de 12 year old, 15 year old, 18 year old, 21 year old en 30 year old, maar Glenfiddich heeft ook een reeks speciale bottelingen waaronder de Pure Malt Special Reserve, de 40 year old en zelfs 50 year old.