Distilleerderij: Long Pond
Regio: Jamaica
Fles: Jamaica 2008 Isla del Ron, Cask #024
Kleur: zonlicht
ABV: 59.1%

Long Pond

Isla del Ron – rum-eiland – is een label van Thomas Ewers, die we beter kennen als de eigenaar van Malts of Scotland. Ik proefde van hem al eerder een Barbados 2000, Cuba 1998, Panama 1995, Guyana 1988 en Jamaica 1982. Deze keer is het de beurt aan een Jamaica 2008 van de Long Pond distillery, operationeel sinds 1753 en na een relatief lange sluiting van 2012 tot 2017 heropend onder impuls van Alexandre Gabriel – bekend van Plantation – die de rum nu niet langer blend maar onder de naam van de distilleerderij bottelt. Deze Long Pond rijpte zo’n 12 jaar en het vat leverde 187 flessen op 59.1% op. Trouwens, mijn eerste Long Pond is nog niet zo gek lang geleden. Dat was een uitstekende rum van The Whisky Jury, gedistilleerd in 2005. Eens curieus of deze in de buurt komt.

Oh, ja! Very funky, amai mijn klak! Verfverdunner, ananas, Turks Fruit, vanille, banaan, witte chocolade, karamel, Superglue en pindakaas – in willekeurige volgorde, overigens. Erg leuk.

Funky en zoet op smaak op ananas, banaan en vanille met een mooi rokerig kantje. Er zit ook iets chemisch in waar ik niet meteen de vinger op kan leggen (ik heb immers nog geen verf gedronken, maar daar doet dit mij wel aan denken). Het doet me toch even naar adem happen. Het ABV laat zich zeker gelden.

De finish is lang, zoet en rokerig, kortom gewéldig.

Dit profiel, de funky rum van Jamaica, begint me steeds meer te bekoren. Bedankt voor het sample, Marc!

Geproefd door Mark Dermul op 08-08-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).