Bottelaar: Isla del Ron
Regio: Brits Guyana
Fles: Isla del Ron 24 Year Old 1988 Guyana Rum, 146 bts
Kleur: mahonie
ABV: 52,6%

Smoutebollen

Mijn enige kennismaking met rum uit Guyana is met de El Dorado rums, die mij zeer konden bekoren. Deze is maar liefst 24 jaar oud. Het single cask leverde slechts 146 flessen op. Het is de donkerste uit de reeks.

Wow, wat een neus! Zeer geurend met naast de obligate donkere fruitjes en vanille een heerlijke hint van smoutebollen en gebakken banaan. Beetje floraal, ook. Zwarte peper, nootmuskaat. Karamel. Wat natte aarde, zelfs. Turf? Zou het kunnen? Hier kan ik aan blijven ruiken.

Op smaak is hij lekker zoet van het fruit en heel wat karamel, maar ook heerlijk warmend van de pittige kruiden. De eik steekt hier ook een beetje de kop op. Mooie bittere toets halverwege. Er zit ook op smaak iets in dat me aan aarde en turf doet denken. Mooie rokerigheid, echt waar. Als ik niet beter wist zou ik zweren dat dit op een Islay-cask rijpte. Enfin, ik weet ook niet beter, natuurlijk. Mooi, mooi, mooi!

De finish is kruidig, maar wat aan de korte kant. Maar dat kan de pret niet meer drukken.

Dit is geweldig spul en mijn favoriete rum uit deze reeks. Aanrader. Bij The Bonding Dram kan je een fles meenemen voor 115 EUR.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).