Bottelaar: Isla del Ron
Regio: Jamaica
Fles: Isla del Ron 30 Year Old 1982 Jamaica Rum, 112 bts
Kleur: amber
ABV: 56,2%

Pur Sang

Yeah, Jamaica, man! Het land van Usain Bolt, maar ook van geweldige rums. Jamaica is immers een belangrijke speler op de rummarkt. Het merendeel van de rums wordt in Jamaica nog in pot stills gemaakt. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar deze 30-jarige, gedistilleerd toen ondergetekende nog niet met de brommer mocht rijden, stel je voor! 112 flessen van dit goedje werden afgevuld door Isla del Ron.

Ooh, complexe neus. Ik had niet anders verwacht, maar toch. Altijd plezierig. Gedroogde abrikozen en leder. Heidekruid en hooi. Earl Grey thee. Zachte honing. Vanille, tijm en zelfs wat saffraan. Flink wat eik, die het geheel een mooie balans geeft. Beetje vettig als van goede boter.

Mierzoet en krachtig op smaak. De kruiden schreeuwen bijna. Het eikenhout wordt ook luider, maar de fruitigheid en heel wat rietsuiker zorgen er voor dat het allemaal binnen de perken van het aanvaardbare blijft. Sterker nog, dit is prima gebalanceerd. Geweldig zoet. Jamaica rum pur sang.

De finish is warm en lang, kruidig en zoet.

Perfecte after dinner rum. Doet me verlangen naar een sigaar (dat is pas echt lang geleden). Rond de 140 EUR bij The Bonding Dram. Lijkt duur, maar is het niet, natuurlijk. Deze rum is 30 jaar oud, verdorie! De oudste die ik al mocht proeven, waarvoor dank, Jeroen.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-03-2013
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).