Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 2, OB 2020, Australian Shiraz Casks, 9.000 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Kruistocht

Ik was heel erg onder de indruk van de eerste Teeling in deze Renaissance-reeks, die gefinisht werd op Madeira vaten. Ik noemde die Ierse glühwein. Deze tweede in de reeks kreeg een finish op Australische Shiraz vaten (in sommige landen spreekt men eerder van Syrah, een druivensoort die tijdens de Kruistochten van het Midden-Oosten naar Frankrijk werd gebracht, maar dit volledig terzijde). Dat klink minstens even interessant.

Ge-wél-dige neus op tropisch fruit in een stoofpotje (ananas, mango, banaan, aardbei) met een hint van bubblegum. OMG, ik ben verliefd! Hier kan ik dagen aan ruiken. Snoeperig, zeker, maar dat vind ik helemaal niet erg.

Op smaak is de invloed van de Shiraz-vaten overduidelijk, maar het gaat op geen enkel ogenblik domineren. Het DNA van Teeling blijft intact en wordt mooi geflankeerd door tropisch zoet fruit met een zachte kruidigheid. Zelfs het feit dat hij ‘maar’ op 46% is een non-issue. De balans is prima, net als de body van deze lekker malt.

Lekker lange, zoete, kruidige, warme afdronk.

Halleluja, hier moet ik een fles van in huis halen. Je zou voor minder op Kruistocht vertrekken. Ocharme 130 EUR. No brainer! Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).