Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old, OB 2019, The Renaissance Series No 1, Madeira Cask Finish, 9.000 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Ierse Glühwein

Deze nieuwe Teeling is de eerste in de zogenaamde Renaissance Series en rijpte maar liefst 18 jaar, waarvan het grootste deel op bourbonvaten alvorens een 18 maanden lange finish te krijgen op Madeira vaten. Niet minder dan 9.000 flessen op drinksterkte werden gelanceerd.

De neus is ronduit schitterend. Zijdezacht op allerhande overrijp fruit met appels, vijgen en rozijnen. Aardbeien en kumquats op de achtergrond, het geheel besprenkeld met een beetje kaneel. Nog wat boerenboter en toffee op de achtergrond. Een licht florale toets maakt het plaatje compleet.

Op de tong is hij al even zacht, hoewel een warme toets van kruidnagel wel onmiddellijk de puntjes op de i komt zetten. Pomme d’amour, aardbeiensnoep, gedroogde abrikozen en rozenwater. Wat late kaneel. Wordt plots erg glühwein-achtig, maar dat is geen straf. Gebakken banaan verschijnt, alsook flink wat kersensap. Lekker, winters, uitnodigend. Ik ben fan!

In de lange, ietwat drogende afdronk verschijnen nog wat maraschino kersen.

Ierse glühwein op steroïden, I love it! Een toppertje van Teeling, maar je moet hier wel 130 EUR voor neertellen. Merci voor het sample, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).