Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 15 Year Old Calvados Cask #16681 for Bresser & Timmer

Tasting Notes Posted on ma, maart 16, 2020 16:24:01

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Calvados Cask #16681, OB 2019 for Bresser & Timmer
Kleur: goud
ABV: 54.4%

Gestoofde Appeltjes

De Nederlandse importeur Bresser & Timmer koos in september 2019 voor een single cask van Teeling: calvados! Dat komt je toch niet zo vaak tegen, wel? Ik herinner mij een Bruichladdich van enkele jaren geleden en – veel recenter – de Mackmyra Äppelblom. Ik ben eens benieuwd hoe de spirit van Teeling hier mee omgegaan is.

Oh, leuke neus! Eerst en vooral verschijnen de typische toetsen van Teeling – wit fruit, kersen, gras – maar onmiddellijk wordt hij snoeperig zoet op witte chocolade, gepofte rijst, gekonfijte appelsien en – wat met dit type vat absoluut te verwachten was – een karrenvracht aan gestoofde appeltjes, besprenkeld met een flinke snuif kaneel. Daarnaast nog een hint van amandelschaafsel, gember en iets van bubblegum. Het werkt, hoor. Deze neus is lentefris en bijzonder lekker.

Hij komt redelijk stevig binnen, moet ik zeggen. Maar water moet er niet bij, hoor. Opnieuw snoeperig zoet met de nadruk op appels en peren, maar nu ook wat bananen- en kersensnoepjes. Flink wat karamel. Een beetje gember, een beetje peper, een beetje kaneel – maar mooie kruidigheid. Dit is erg lekker!

De afdronk is eveneens top! Blijft lekker lang hangen, pittig gekruid op gestoofde appels en peren. Op het sterfbed trekt hij je mond een beetje droog.

Wow! Erg lekker en absoluut betaalbaar met zijn prijskaartje van pakweg 90 EUR. Dat leg ik voor deze fles met plezier op tafel. Bedankt, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 1 – Madeira Cask Finish

Tasting Notes Posted on ma, maart 16, 2020 06:21:27

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old, OB 2019, The Renaissance Series No 1, Madeira Cask Finish, 9.000 bts
Kleur: brons
ABV: 46%

Ierse Glühwein

Deze nieuwe Teeling is de eerste in de zogenaamde Renaissance Series en rijpte maar liefst 18 jaar, waarvan het grootste deel op bourbonvaten alvorens een 18 maanden lange finish te krijgen op Madeira vaten. Niet minder dan 9.000 flessen op drinksterkte werden gelanceerd.

De neus is ronduit schitterend. Zijdezacht op allerhande overrijp fruit met appels, vijgen en rozijnen. Aardbeien en kumquats op de achtergrond, het geheel besprenkeld met een beetje kaneel. Nog wat boerenboter en toffee op de achtergrond. Een licht florale toets maakt het plaatje compleet.

Op de tong is hij al even zacht, hoewel een warme toets van kruidnagel wel onmiddellijk de puntjes op de i komt zetten. Pomme d’amour, aardbeiensnoep, gedroogde abrikozen en rozenwater. Wat late kaneel. Wordt plots erg glühwein-achtig, maar dat is geen straf. Gebakken banaan verschijnt, alsook flink wat kersensap. Lekker, winters, uitnodigend. Ik ben fan!

In de lange, ietwat drogende afdronk verschijnen nog wat maraschino kersen.

Ierse glühwein op steroïden, I love it! Een toppertje van Teeling, maar je moet hier wel 130 EUR voor neertellen. Merci voor het sample, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).