Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 15 Year Old Calvados Cask #16681, OB 2019 for Bresser & Timmer
Kleur: goud
ABV: 54.4%

Gestoofde Appeltjes

De Nederlandse importeur Bresser & Timmer koos in september 2019 voor een single cask van Teeling: calvados! Dat komt je toch niet zo vaak tegen, wel? Ik herinner mij een Bruichladdich van enkele jaren geleden en – veel recenter – de Mackmyra Äppelblom. Ik ben eens benieuwd hoe de spirit van Teeling hier mee omgegaan is.

Oh, leuke neus! Eerst en vooral verschijnen de typische toetsen van Teeling – wit fruit, kersen, gras – maar onmiddellijk wordt hij snoeperig zoet op witte chocolade, gepofte rijst, gekonfijte appelsien en – wat met dit type vat absoluut te verwachten was – een karrenvracht aan gestoofde appeltjes, besprenkeld met een flinke snuif kaneel. Daarnaast nog een hint van amandelschaafsel, gember en iets van bubblegum. Het werkt, hoor. Deze neus is lentefris en bijzonder lekker.

Hij komt redelijk stevig binnen, moet ik zeggen. Maar water moet er niet bij, hoor. Opnieuw snoeperig zoet met de nadruk op appels en peren, maar nu ook wat bananen- en kersensnoepjes. Flink wat karamel. Een beetje gember, een beetje peper, een beetje kaneel – maar mooie kruidigheid. Dit is erg lekker!

De afdronk is eveneens top! Blijft lekker lang hangen, pittig gekruid op gestoofde appels en peren. Op het sterfbed trekt hij je mond een beetje droog.

Wow! Erg lekker en absoluut betaalbaar met zijn prijskaartje van pakweg 90 EUR. Dat leg ik voor deze fles met plezier op tafel. Bedankt, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).