Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 2 – Australian Shiraz Casks

Tasting Notes Posted on 22/03/2021 16:21

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old The Renaissance Series No 2, OB 2020, Australian Shiraz Casks, 9.000 bts
Kleur: amber
ABV: 46%

Kruistocht

Ik was heel erg onder de indruk van de eerste Teeling in deze Renaissance-reeks, die gefinisht werd op Madeira vaten. Ik noemde die Ierse glühwein. Deze tweede in de reeks kreeg een finish op Australische Shiraz vaten (in sommige landen spreekt men eerder van Syrah, een druivensoort die tijdens de Kruistochten van het Midden-Oosten naar Frankrijk werd gebracht, maar dit volledig terzijde). Dat klink minstens even interessant.

Ge-wél-dige neus op tropisch fruit in een stoofpotje (ananas, mango, banaan, aardbei) met een hint van bubblegum. OMG, ik ben verliefd! Hier kan ik dagen aan ruiken. Snoeperig, zeker, maar dat vind ik helemaal niet erg.

Op smaak is de invloed van de Shiraz-vaten overduidelijk, maar het gaat op geen enkel ogenblik domineren. Het DNA van Teeling blijft intact en wordt mooi geflankeerd door tropisch zoet fruit met een zachte kruidigheid. Zelfs het feit dat hij ‘maar’ op 46% is een non-issue. De balans is prima, net als de body van deze lekker malt.

Lekker lange, zoete, kruidige, warme afdronk.

Halleluja, hier moet ik een fles van in huis halen. Je zou voor minder op Kruistocht vertrekken. Ocharme 130 EUR. No brainer! Thx, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Pineapple Rum Cask

Tasting Notes Posted on 22/03/2021 12:21

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pineapple Rum Cask, OB 2020, Small Batch Collaboration, 3.750 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Moet er nog ananas zijn?

De laatste telg uit de Small Batch Collaboration die ik proef, wederom een sample dat ik via Benny bekwam, betreft een Teeling die rijpte op een Pineapple Rum Cask van Plantation (de rum vond ik trouwens erg aangenaam). Ik verwacht me aan een erg zoete whiskey, net zoals de botteling uit 2018.

Yup, zoals te verwachten was wordt deze neus overheerst door ananas, gevolgd door kokosnoot, banaan, appels, rozijntjes, kersen en peren. Ook verrassend veel aardse toetsen, moet ik zeggen. Na wat ademen komt daar nog flink wat kandijsuiker aan te pas. Ik vind dit erg leuk.

Stroperig op de tong, leuk! Ananassap op steroïden, met banaan, appels, kersen… mooie verderzetting van de neus, opgeleukt met kaneel en kruidnagel. Krijg ik daar zelfs een hint van koriander? Hoe dan ook, ik vind dit lekker, ook als is het moeilijk hier een whiskey in te proeven.

In de middellange afdronk heb ik het gevoel dat ik net witte rum naar binnen heb gekieperd, terwijl ik op een schijfje ananas zit te kauwen.

Blind ga je wellicht niet aan whiskey denken, maar dat neemt niet weg dat dit een leuk dessertje is. Da’s 50 EUR well spent.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Teeling Pinot Noir Cask

Tasting Notes Posted on 22/03/2021 07:20

Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pinot Noir Cask, OB 2020, Small Cask Collaboration, 3.500 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Paardenbloemen

Nog een Teeling uit de zogenaamde Small Batch Collaboration, die ik wederom dankzij mijn Limburgse whiskygabber Benny te pakken kreeg. Een Pinor Noir Cask, godbetert! Ik ben benieuwd.

Mooie, zoete neus op zwarte bessen, krieken en Reine Claude pruimpjes, aangevuld met wat zure toetsen van appelsien. Marsepein en een hint van paardenbloemen en kaneel. Goed hoor.

Op smaak is hij erg zoet en een tikkeltje romig, maar duidelijk jong. Het stoort niet echt, want er is van alles aan de gang. Frambozen, krieken, pompelmoes en pruimpjes met licht bittertje van de eik, alsof ik op een pit heb gebeten van een appelsien. Zachte vanille, lichte citrus. Pittig gekruid.

De afdronk is middellang, zowel fruitig als gekruid – flinke gembertoets, plots – en sterft een aangename, licht bitterzoete en ietwat geparfumeerde dood.

Leuke Teeling en niet eens 50 EUR. Dat heb ik hier graag voor over.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).