Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Pineapple Rum Cask, OB 2020, Small Batch Collaboration, 3.750 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Moet er nog ananas zijn?

De laatste telg uit de Small Batch Collaboration die ik proef, wederom een sample dat ik via Benny bekwam, betreft een Teeling die rijpte op een Pineapple Rum Cask van Plantation (de rum vond ik trouwens erg aangenaam). Ik verwacht me aan een erg zoete whiskey, net zoals de botteling uit 2018.

Yup, zoals te verwachten was wordt deze neus overheerst door ananas, gevolgd door kokosnoot, banaan, appels, rozijntjes, kersen en peren. Ook verrassend veel aardse toetsen, moet ik zeggen. Na wat ademen komt daar nog flink wat kandijsuiker aan te pas. Ik vind dit erg leuk.

Stroperig op de tong, leuk! Ananassap op steroïden, met banaan, appels, kersen… mooie verderzetting van de neus, opgeleukt met kaneel en kruidnagel. Krijg ik daar zelfs een hint van koriander? Hoe dan ook, ik vind dit lekker, ook als is het moeilijk hier een whiskey in te proeven.

In de middellange afdronk heb ik het gevoel dat ik net witte rum naar binnen heb gekieperd, terwijl ik op een schijfje ananas zit te kauwen.

Blind ga je wellicht niet aan whiskey denken, maar dat neemt niet weg dat dit een leuk dessertje is. Da’s 50 EUR well spent.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 25-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).