Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 10 Year Old 2010/2020 Signatory for Crombé 5.0, Billy’s Whisky Barrel, Malt Whisky Corner, The Bonding Dram & Whiskyclub McShelfie, Cask #195 (part), 339 bts
Kleur: brons
ABV: 58.9%

Biefstuk & Sojasaus

De whiskyclub van het jaar 2020, McShelfie, bottelde – samen met een hele resem collega’s, waaronder de Bonding Dram die me van een sample voorzag – deze 10-jarige Ballechin die op een sherryvat gerijpt heeft. Ik herinnerde me onmiddellijk die andere sherry-gerijpte Ballechin die vier jaar geleden op de markt kwam. Dat was de beste Ballechin die ik al geproefd had. Dus bestelde ik meteen mijn fles, nog voor hem geproefd te hebben. Ondertussen is de fles al gearriveerd, geen zorgen. En inderdaad, het is wederom zo’n geweldige geturfde malt van de Edradour distillery.

Gerookte ham met zwarte peper, pruimtabak, rosbief, kruidnagel, steranijs, rozemarijn en dille. Ka-boom! Een umami bommetje op de neus met slechts wat rozijnen en pruimenlikeur om het geheel toch wat zoet te krijgen. ‘Nieuwe sjakos’ zegt Dearly Beloved. Ik zou het niet weten, maar geloof haar. Hoe dan ook, dit is heer-lijk!

Olieachtig is het minste wat je hiervan kan zeggen. Je kan hem bijna kauwen! Erg krachtig, lekker warmend en pikant. Een biefstuk met sojasaus. Pak bestek! Dit is een maaltijd. Umami met een zoetje. Harmonieus geheel, echt. Donkerzoete vleesjus met een rozijntje in. Gooit er iemand nog een blokje hout op het vuur alstublieft? Ik wordt hier erg, erg blij van.

De finish doet me een zucht van voldoening slaken. Lang, donkerzoet, rokerig en drogend. Ik ben klaar voor een dessertje en een kop koffie.

Kent u mijn #happydance al? Neen? Proef hier dan maar eens van, ’t komt dan wel van zelf. Gauw nog twee flessen bijbesteld, want de lockdown is vanavond met zes weken verlengd; zal dus van pas komen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).