Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 12 Year Old 2004/2016 Flemish Tour, Sherry Butt #349 (part),
360 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53,7%

Vlaamse
Ballechin

Ballechin is de
geturfde whisky van Edradour, gemaakt naar het recept van de teloor gegane
Ballechin Distillery die vlakbij de distilleerderij lag waar deze nu wordt
gestookt. Andrew Symington vond het een leuk idee om dit zwaar geturfde recept
uit te proberen. Het eerste distillaat kwam in 2004 uit de alambiek gestroomd.
Dit oloroso sherryvat, dat in 2004 te slapen werd gelegd met de eerste spirit,
werd door enkele Vlamingen ontdekt en ze besloten meteen een deel te bottelen.
Vandaar The Flemish Tour.

Hola, de neus is
diepe sherry in een flink rokerig jasje! Geen makkelijke combinatie naar mijn
mening, maar als het lukt is het geweldig. Hier is het alvast een schot in de
roos! Donkerzoete combinatie van chocolade, rozijnen, tabak en karamel
tegenover rosbief en tuinkruiden. En dan die rookontwikkeling. Heerlijk!

Hij heeft een
geweldige body en zet je mond meteen uitnodigend warm. Krachtige jongen! Ook op
smaak is het een harmonieus geheel van donkerzoete tonen zoals je van een
(first fill?) sherryvat mag verwachten (denk gedroogd fruit van de donkere
variant), prima gekruid, gewikkeld in herbale toetsen van de turf. Lekker
umami, ook.

In de bijzonder lange
en rustgevende finish zet het hout je mond droog, terwijl de rook langzaam
wegdeemstert.

De ideale whisky om
te sippen tijdens de Kerstavond. Ballechin bottelen is op z’n zachts gezegd
gewaagd, maar dit is zonder enige twijfel de lekkerste die ik al proefde en
simpelweg outstanding. 89 EUR bij
enkele Vlaamse shops: PROOF in Gent, Prima Vinum in Lommel, Single Malt Whisky
Shop in Zammel en Malt Whisky Corner in Knesselare. Koop ‘m nu, voor ze weg
zijn, ik ben niet aan het zeveren. Aanrader!

89/100

Geproefd
door Mark Dermul op 02-12-2016
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).