Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Ballechin 10 Year Old 2010 Signatory for McShelfie

Tasting Notes Posted on 07/11/2020 16:48

Distilleerderij: Edradour
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ballechin 10 Year Old 2010/2020 Signatory for Crombé 5.0, Billy’s Whisky Barrel, Malt Whisky Corner, The Bonding Dram & Whiskyclub McShelfie, Cask #195 (part), 339 bts
Kleur: brons
ABV: 58.9%

Biefstuk & Sojasaus

De whiskyclub van het jaar 2020, McShelfie, bottelde – samen met een hele resem collega’s, waaronder de Bonding Dram die me van een sample voorzag – deze 10-jarige Ballechin die op een sherryvat gerijpt heeft. Ik herinnerde me onmiddellijk die andere sherry-gerijpte Ballechin die vier jaar geleden op de markt kwam. Dat was de beste Ballechin die ik al geproefd had. Dus bestelde ik meteen mijn fles, nog voor hem geproefd te hebben. Ondertussen is de fles al gearriveerd, geen zorgen. En inderdaad, het is wederom zo’n geweldige geturfde malt van de Edradour distillery.

Gerookte ham met zwarte peper, pruimtabak, rosbief, kruidnagel, steranijs, rozemarijn en dille. Ka-boom! Een umami bommetje op de neus met slechts wat rozijnen en pruimenlikeur om het geheel toch wat zoet te krijgen. ‘Nieuwe sjakos’ zegt Dearly Beloved. Ik zou het niet weten, maar geloof haar. Hoe dan ook, dit is heer-lijk!

Olieachtig is het minste wat je hiervan kan zeggen. Je kan hem bijna kauwen! Erg krachtig, lekker warmend en pikant. Een biefstuk met sojasaus. Pak bestek! Dit is een maaltijd. Umami met een zoetje. Harmonieus geheel, echt. Donkerzoete vleesjus met een rozijntje in. Gooit er iemand nog een blokje hout op het vuur alstublieft? Ik wordt hier erg, erg blij van.

De finish doet me een zucht van voldoening slaken. Lang, donkerzoet, rokerig en drogend. Ik ben klaar voor een dessertje en een kop koffie.

Kent u mijn #happydance al? Neen? Proef hier dan maar eens van, ’t komt dan wel van zelf. Gauw nog twee flessen bijbesteld, want de lockdown is vanavond met zes weken verlengd; zal dus van pas komen.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Miltonduff 11 Year Old 2008 Double-V

Tasting Notes Posted on 07/11/2020 06:17

Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 11 Year Old 2008/2020, Double-V, PX Hogshead #180612, 323 bts
Kleur: koper
ABV: 62.7%

Vlierbloesemsiroop

Ik moest toch twee keer naar het label kijken toen ik deze Miltonduff van de nieuwe Belgische bottelaar Double-V in handen kreeg. Niet omwille van de distillatie- en botteldata (resp. 5 oktober 2008 en 29 juli 2020), maar wel omwille van het alcoholpercentage: 62.7%. Amai mijn klak. En dan dat kleurtje… was blijkbaar wel een actief PX vat.

Op de erg smeuïge neus krijg ik gebakken appeltjes, bloedappelsien, yoghurt met ananas, vlierbloesemsiroop, kandijsuiker en sultanas. Lekker fruitig zonder enige prikkel. Water toevoegen geeft hem iets van plastic, dus op de neus is dat geen goed idee.

Hoewel het alcoholpercentage zich op de tong onmiddellijk laat voelen en hij bovendien nog erg pikant is van de kruidigheid, is hij toch genietbaar zonder water. Maar het is hard labeur om iets van het fruit door te krijgen. Daar kan water dan weer wel soelaas brengen. Het maakt hem opnieuw fruitig op sultanas en appels. En voegt iets van amandelschaafsel toe.

De afdronk is pikant en herbaal, maar wel erg lang. Met water is hij beter en langer!

Ben wat in dubio wat deze Miltonduff betreft. Hij kan goed water verdragen, maar de neus lijdt hier wel wat onder. Op smaak en finish wordt hij dan weer beter. Laat ik nu net iemand zijn die het meest van zijn whisky geniet op de neus. Bedankt voor het sample, Jeroen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).