Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 11 Year Old 2008/2020, Double-V, PX Hogshead #180612, 323 bts
Kleur: koper
ABV: 62.7%

Vlierbloesemsiroop

Ik moest toch twee keer naar het label kijken toen ik deze Miltonduff van de nieuwe Belgische bottelaar Double-V in handen kreeg. Niet omwille van de distillatie- en botteldata (resp. 5 oktober 2008 en 29 juli 2020), maar wel omwille van het alcoholpercentage: 62.7%. Amai mijn klak. En dan dat kleurtje… was blijkbaar wel een actief PX vat.

Op de erg smeuïge neus krijg ik gebakken appeltjes, bloedappelsien, yoghurt met ananas, vlierbloesemsiroop, kandijsuiker en sultanas. Lekker fruitig zonder enige prikkel. Water toevoegen geeft hem iets van plastic, dus op de neus is dat geen goed idee.

Hoewel het alcoholpercentage zich op de tong onmiddellijk laat voelen en hij bovendien nog erg pikant is van de kruidigheid, is hij toch genietbaar zonder water. Maar het is hard labeur om iets van het fruit door te krijgen. Daar kan water dan weer wel soelaas brengen. Het maakt hem opnieuw fruitig op sultanas en appels. En voegt iets van amandelschaafsel toe.

De afdronk is pikant en herbaal, maar wel erg lang. Met water is hij beter en langer!

Ben wat in dubio wat deze Miltonduff betreft. Hij kan goed water verdragen, maar de neus lijdt hier wel wat onder. Op smaak en finish wordt hij dan weer beter. Laat ik nu net iemand zijn die het meest van zijn whisky geniet op de neus. Bedankt voor het sample, Jeroen.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-10-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).