Distilleerderij: Bruichladdich
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 17 Year Old Rum Cask
Kleur: stro
ABV: 46%

Veel Brookie, weinig Rum

Bruichladdich staat er om bekend enorm veel expressies op de markt te brengen. Je kan het amper volgen. De reden hiervan is dat de distilleerderij op Islay één van de weinigen is die géén blending-contract heeft. Dat is voor veel distilleerderijen een must om te overleven. Jim McEwan en de zijnen trachten (met veel succes) de kop boven water te houden door vele Brookies te lanceren.

Deze 17 Year Old Rum Cask kreeg ik cadeau van Imanuel, mijn whiskybuddy uit Nederland. De verpakking zit snor, maar hoe zit het met de inhoud? Na 15 jaar in een eiken vat kreeg deze Brookie nog een finish van twee jaar in een rumvat.

Neus: minder zoet dan de ‘gewone’ XVII, meer grastoetsen en een tikkeltje lijnzaad. Hij heeft ook wat meer tijd nodig om tot uiting te komen (maar tijd hebben we zat, toch?). En ik ontwaar iets licht zurigs, maar kan er de vinger niet op leggen. Azijn? Gelukkig niet al te erg. Zoet overheerst.

Smaak : heel romig, bijna boterachtig, Maar deze is wel lichtjes gepeperd met kaneel en witte peper. Maar het geheel blijft zoet. Lekker!

De afdronk is pittig gekruid en lekker lang.

De invloed van de rum blijft beperkt bij deze Brookie en daar ben ik niet rouwig om. Je kan hem kopen voor zo’n 70 EUR. Ik prefereer wel de ‘gewone’ XVII, louter omwille van de lekkerdere neus.

Score : 83

geproefd door Mark Dermul op 07-06-2010

(om snel andere tasting notes te vinden, surf aar whivie.be)