Bottelaar: Thompson Bros
Regio: Schotland
Fles: Blended Malt Scotch Whisky 8 Year Old Thompson Brothers for Dornoch Stores, sherry finish, 120 bts
Kleur: goud
ABV: 48.5%

Dornoch Stores

De Thompson Brothers gaan soms ook gewoon aan de slag om zelf een blend of een blended malt samen te stellen. Dit is er zo eentje, speciaal gebotteld voor de Dornoch Stores (een lokale supermarkt in het dorp waar ook hun distilleerderij staat én waar ook hun toekomstige distilleerderij van £7 miljoen moet komen). Alle componenten zijn malts die allemaal minstens 8 jaar gerijpt hebben. Het geheel kreeg een sherry finish.

Op de neus krijg ik gestoofd geel fruit en een beetje babyadem (u weet wel: de kleine heeft net zijn fruitpapje binnen en laat en flinke boer in je gezicht – we hebben het allemaal al wel eens meegemaakt). Compleet onschuldige neus, eerlijk gezegd.

Op smaak is hij verrassend sterk. De alcohol is niet bepaald goed geïntegreerd, moet ik zeggen. Hij prikkelt, ondanks het feit dat hij op ocharme 48.5% gebotteld is. Maar qua smaak valt het goed mee. Meer van het gele, gestoofde fruit met een druppeltje honing. Een hint van vanille. Een zacht bittertje als van pompelmoes.

De afdronk is middellang, kruidig en zoet.

Hij viel mij niet echt tegen, maar het is ook weer niet echt een hoogvlieger.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).