Distilleerderij: Arbikie
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Arbikie 1794 Highland Rye, Release 2022, New Charred American Oak, 2490 bts
Kleur: oud goud
ABV: 48%

Oud Tapijt

De release van 2020 vond ik op zijn zachts gezegd matig, maar toch bracht ik nog een sample mee van dezelfde Highland roggewhisky die in 2022 werd gelanceerd. Kwestie van vergelijkingsmateriaal te hebben. Hij rijpte op hetzelfde vattype en is eveneens gebotteld op 48%.

Dit ruikt al een pak meer naar roggewhisky en niet zozeer naar een schnaps van kweepeer. Doet me zelfs heel eventjes denken aan een Rye uit de States, maar dat is redelijk snel gepasseerd. Want daarnaast krijg ik ook de geur van een oud tapijt (jawel!) en hooi. Apart, maar niet in de goede zin van het woord, als u mij begrijpt. Zucht.

De smaak is scherp en alcoholisch en doet me angstig om me heen kijken om te zien of ik water bij de hand heb. Da’s nooit een goed teken. Wat harsige toetsen, naaldhout en roggebrood pur sang. Maar… neen, zelfs al probeer ik het in ‘zijn genre’ te bekijken – want een Schotse roggewhisky, da’s inderdaad wel apart – lukt het me niet deze op prijs te stellen.

De afdronk is bitterzoet, drogend, maar genadig kort.

Neen… Dit is helemaal mijn ding niet. De prijs is ondertussen al flink gedaald (de release uit 2020 was nog 160 EUR, terwijl deze aangeboden wordt aan 110 EUR), maar nog steeds veel te duur voor wat je krijgt, natuurlijk. Wat een vreemde beslissing, toch? Het is nog wachten tot 2029 alvorens Arbikie plant om een single malt uit te brengen. Tot dan gaan we het met deze roggewhisky moeten stellen (of hun gin of vodka, natuurlijk).

76/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).