Distilleerderij: Ardnamurchan
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ardnamuchan AD/04.21:03, Release 3, OB 2021, 17.502 bts
Kleur: licht goud
ABV: 46.8%

Europees Fruit & Turf

Ardnamurchan is in alle eerlijkheid een distilleerderij die wat onder de radar is gebleven voor mij. Ik vond de Inaugural Release – ondertussen toch al even geleden – best okay, maar heb sindsdien niet meer zoveel van dit huis geproefd. Laat ik dat nu maar snel goed maken met niet minder dan 4 expressies. Ik begin met de 3e release die de code AD/04.21:03 meekreeg, wat zoveel betekent als de 3e release, uitgebracht in april 2021. Het betreft een vatting van 65% bourbon en 35% sherry gerijpte malt.

Mooie, volle neus op rijp Europees fruit en aardse toetsen, die wat turf verraden. Mooie balans tussen zoet en zilt. Niks spectaculairs, maar als je weet dat dit een erg jonge malt is, dan is dat toch al een goed voorteken, wat mij betreft.

Lekker olieachtig op de tong, bijna romig. Het Europese fruit keert weer, maar nu komt de turf toch een pak sterker opzetten. Hij offreert een mooie rookontwikkeling. Midpalate komt er wat limoen opzetten, maar ook een toets van karton. Tintelt wat op de tong, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is wat mij betreft het mooiste deel van deze jonge whisky. Lang, krachtig op turf en rook met een mooie, ietwat zoete citrustoets op het sterfbed.

De jonge leeftijd indachtig, is dit reeds een mooie malt. En met zijn prijskaartje van om en bij de 50 EUR nog betaalbaar ook.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-02-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).