Distilleerderij:
Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Äppelbom, ex Calvados Casks, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 46.1%

Appelbloesem

Äppelblom is
Zweeds voor ‘appelbloesem’, wat in het geval van deze nieuwe release van
Mackmyra verwijst naar de finish is voormalige calvados vaten van Christian
Drouin (na een initiële rijping op ex-bourbonvaten en virgin American oak). Het
huis Drouin wordt beschouwd als één van ’s werelds beste calvadosproducenten.
Opgericht in 1960 wordt het familiebedrijf momenteel gerund door Guillaume,
kleinzoon van oprichter Christian, dus derde generatie. Deze Mackmyra Äppelblom
is een zogenaamde ‘säsongswhisky’ – seizoenswhisky – zoals de Skördetit, Iskristall, Blomstertid, Midnattssol, Midvinter, Sommartid,
Vinterdröm en Vinterrök. Ik verwacht me aan een erg fruitige whisky met
uiteraard appel in de hoofdrol.

Hij voldoet op de neus volledig aan de
verwachtingen. Bijzonder fruitig op appels, appels en nog eens appels.
Appelsap, appelmoes, cider, je kan het gek niet bedenken of je haalt het er wel
uit. En dan heb ik het niet alleen over het distillaat van onze Zweedse
vrienden, maar uiteraard ook over romige, volle aroma’s van de calvados. Doe
daar wat cederhout bij, maar ook flink wat herbale toetsen als van jasmijn, varens,
hooi en nat mos. Peren en appelsien schemeren stilaan ook door. Tot slot nog
wat amandelen en toffee. Een op en top lentewhisky om van te genieten op een
zonnig terras.

De body is prima, de drinksterkte ook. Lekker
romig en zoet op meer van hetzelfde, met een kruidige toets als van een
mespuntje peper en wat kruidnagel. Blind zou je dit wel eens met een Calvados
kunnen verwarren, dus het is fair om te zeggen dat het vat van Drouin zijn
stempel wel gedrukt heeft. Maar als het werkt, dan hoor je mij niet klagen.

De afdronk mag dan wat aan de korte kant zijn,
de terugkeer van de jasmijn uit de neus doet me glimlachen.

Nou, dit was al mijn 21e Mackmyra en
ik moet zeggen: die seizoenswhisky’s bevallen me het meest. Zo rond de 65 EUR.
Ik ga hem zondagnamiddag met een warme apfelstrudel serveren. Kan niet misgaan.

85/100

Geproefd door
Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).