Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Mackmyra Äppelblom

Tasting Notes Posted on 03/05/2019 17:12

Distilleerderij:
Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Äppelbom, ex Calvados Casks, OB 2019
Kleur: goud
ABV: 46.1%

Appelbloesem

Äppelblom is
Zweeds voor ‘appelbloesem’, wat in het geval van deze nieuwe release van
Mackmyra verwijst naar de finish is voormalige calvados vaten van Christian
Drouin (na een initiële rijping op ex-bourbonvaten en virgin American oak). Het
huis Drouin wordt beschouwd als één van ’s werelds beste calvadosproducenten.
Opgericht in 1960 wordt het familiebedrijf momenteel gerund door Guillaume,
kleinzoon van oprichter Christian, dus derde generatie. Deze Mackmyra Äppelblom
is een zogenaamde ‘säsongswhisky’ – seizoenswhisky – zoals de Skördetit, Iskristall, Blomstertid, Midnattssol, Midvinter, Sommartid,
Vinterdröm en Vinterrök. Ik verwacht me aan een erg fruitige whisky met
uiteraard appel in de hoofdrol.

Hij voldoet op de neus volledig aan de
verwachtingen. Bijzonder fruitig op appels, appels en nog eens appels.
Appelsap, appelmoes, cider, je kan het gek niet bedenken of je haalt het er wel
uit. En dan heb ik het niet alleen over het distillaat van onze Zweedse
vrienden, maar uiteraard ook over romige, volle aroma’s van de calvados. Doe
daar wat cederhout bij, maar ook flink wat herbale toetsen als van jasmijn, varens,
hooi en nat mos. Peren en appelsien schemeren stilaan ook door. Tot slot nog
wat amandelen en toffee. Een op en top lentewhisky om van te genieten op een
zonnig terras.

De body is prima, de drinksterkte ook. Lekker
romig en zoet op meer van hetzelfde, met een kruidige toets als van een
mespuntje peper en wat kruidnagel. Blind zou je dit wel eens met een Calvados
kunnen verwarren, dus het is fair om te zeggen dat het vat van Drouin zijn
stempel wel gedrukt heeft. Maar als het werkt, dan hoor je mij niet klagen.

De afdronk mag dan wat aan de korte kant zijn,
de terugkeer van de jasmijn uit de neus doet me glimlachen.

Nou, dit was al mijn 21e Mackmyra en
ik moet zeggen: die seizoenswhisky’s bevallen me het meest. Zo rond de 65 EUR.
Ik ga hem zondagnamiddag met een warme apfelstrudel serveren. Kan niet misgaan.

85/100

Geproefd door
Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Lascaw 12 Year Old Blended Malt

Tasting Notes Posted on 03/05/2019 07:02

Distilleerderij:
Distillerie Du Périgord
Regio: France
Fles: Lascaw 12 Year Old Blended Malt
Kleur: amber
ABV: 40%

Truffel?

De Distillerie Du Périgord, zowat halverwege
tussen Limoges en Toulouse, bestaat al sinds 1860 en is vooral bekend omwille
van fruitlikeuren, confituren en andere producten, maar heeft zich in de
laatste 20 jaar ook gaan toeleggen op sterke drank. Zo is er de Braveheart Gin,
Absinthe des Poètes, Armagnac en Cognac en… whisky. Hun whisky luistert naar
de naam Lascaw en bestaat als 5-jarige, 12-jarige en 15-jarige. Maar vergis u
niet, de whisky is een blended malt en wordt samengesteld uit vaten die ze
importeren uit Schotland. Ze distilleren hem dus niet zelf. Het unieke aan de
Lascaw is een aroma van truffels dat aan de whisky wordt toegevoegd. De manier
waarop is niet helemaal duidelijk. Volgens de makers – nou, ja – gaat het om
een Truffle Cask Finish. Maar wat is in godsnaam een truffelvat? Ik ben alvast
benieuwd.

De neus is een mix van hoestsiroop, honing,
appelsienlikeur en doet me op geen enkel moment aan whisky denken. Da’s toch
een beetje vreemd, nee? Wordt na enkele ogenblikken heel erg snoeperig en doet
aan Haribo beertjes denken. Leuk en zoet, maar geen whisky wat mij betreft.

De body is goed, niet te licht en niet
stroperig. Maar wel mierzoet en absoluut snoeperig. Perfect in het verlengde
van de neus, maar heeft verder niets om het lijf. Er zit nu wel een vreemd
randje aan dat hem wat diepgang geeft. Ik kan het niet identificeren en het
maakt de whisky beter dan ik verwachtte. Zou dat dan de truffel zijn? Geen
idee. Ik kan het er niet uit opmaken, alleszins. Nog een mespuntje peper en een
klein beetje karton. Oh well.

De afdronk is aan de korte kant, maar offreert
niets meer. Hij blijft mierzoet tot aan de dood.

Eerder een lokaal vloeibaar snoepje dan een
whisky wat mij betreft. Een flesje zal je 40 EUR kosten. Als ik in de buurt op
vakantie zou gaan, zou ik het me wellicht aanschaffen, maar het zou nadien erg
lang in de kast blijven staan. Bedankt, Marc!

73/100

Geproefd door
Mark Dermul op 19-04-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).