Distilleerderij:
Deanston
Regio: Schotland
(Highlands)
Fles: Deanston 15 Year Old Organic Batch 1, OB 2016, 3.000 bts
Kleur: oud goud
ABV: 46.3%

Droog
& Bitter

Deanston begon haar leven als de Adelphi Cotton
Mill, opgericht door de Buchanan broertjes die in de leer waren gegaan bij
Richard Arkwright, de uitvinder van de Spinning Jenny. Fast forward naar 1966
en de fabriek wordt omgebouwd tot distilleerderij. Dit is de eerste batch van
Deanston die volledig organisch werd gemaakt, wat betekent dat de mout niet
besproeid werd, zo simpel kan het zijn. De eerste batch verscheen in 2016 en
werd zonder koelfiltratie gebotteld op een sterkte van 46.3% (wat koelfiltratie
overigens compleet overbodig maakt).

De neus offreert in eerste instantie wat
zuurdesemdeeg, gist en iets van nat karton, met zelfs een zilte toets, alvorens
er iets van fruit doorheen probeert te priemen en daar amper in slaagt. Schil
van appel, een verse vijg en de hint van chocolade. Maar ik heb de grootste
moeite deze neus aangenaam te vinden. Nee, het lukt me niet.

Hij is romig op de tong en meteen een tikkeltje
pikant op peper en nootmuskaat. Maar weer keert dat vreemde zilte randje terug
dat hem ervan weerhoudt om echt fruitig te worden. Enkel de appel slaagt er in
zicht te tonen. Midpalate nog wat jonge, groene pruimpjes en iets van
chocolade, maar niet erg uitgesproken. Dit is allemaal mout, gist en kruiden…
en een beetje uit balans.

De afdronk is middellang en begint zoet op
pruimen, maar wordt snel spicy en droog, terwijl hij een bittere dood sterft.

Jammer, maar deze Deanston kan mij absoluut
niet bekoren.

79/100

Geproefd door
Mark Dermul op 17-02-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).