De laatste tasting van
het jaar (althans georganiseerd door The Bonding Dram) was er eentje om duimen
en vingers bij af te likken. Op donderdag 26 december kwamen zo’n 20-tal
proevers bij elkaar in Den Enghel te Gent en kregen volgende voorgeschoteld:

Gouden Carolus Single Malt 46%
Auchentoshan 24 Year Old 1989 Save Lars Whisky 54,1%
Laphroaig An Cuan Mor 48%
Glen Spey 21 Year Old 1989 Diageo Special Release 2010 50,4%
Balvenie Tun 1401 Batch #8 50,2%
Caol Ila 13 Year Old 2000 Wilson & Morgan 50%
BenRiach 20 Year Old 1984 Peated cask 627 55%
Port Ellen 26 Year Old 1982 Douglas Laing Old Malt Cask as Daily Dram 56,2%
Caol Ila 18 Year Old 1995 Wilson & Morgan 56%

Ik moet zeggen dat de Gouden Carolus mij wat tegenviel.
Duidelijk nog een heel jong beestje en veel te zoet. Hij moet overigens
onmiddellijk gedronken worden na het schenken, want als je hem laat staan geurt
hij na verloop van enkele minuten naar grenadine of Petit Gervais. Ik noemde
het pruimenlikeur en proestte het uit toen een tafelgenoot knikte en sprak
‘niet-te-pruimen likeur’. Dat gezegd zijnde is deze ongetwijfeld wel mooi op
weg, wat niet gezegd kon worden van de vorige probeersels van Het Anker.

De Auchentoshan was uiteraard een geschenkje van ondergetekende, veel
meer hoeft daar niet over verteld.

De nieuwe Laphroaig begon leven als een duty free
release en daarna als een botteling voor de Friends of Laphroaig (of was het
nou net andersom?) en betekent De Grote Oceaan.
Assig en zoet, maar wel zeer drinkbaar. Bestaat er eigenlijk wel slechte
Laffie? Ik dacht het niet.

Eén van de grote
verassingen was deze Glen Spey die
Diageo in 2010 op de markt bracht als Special Release. Mijn eerste Glen Spey,
overigens, en de jacht op deze fles is geopend! Menhol, appel, toffee,
suikerstok, meloen, kokosnoot en een hint van thee. Fruitbommetje dat mij
bijzonder bekoorde.

De Balvenie Tun 1401 Batches zijn bijna legendarisch en in een paar
jaar tijd verdubbeld in prijs. Ik proefde tot dusver enkel batch 2 en vanavond
dan batch 8. Het blijven geweldige staaltjes craftmanship, die niet teleurstellen.

Caol Ila bewees
vanavond nog maar eens waarom ze mijn favoriete distilleerderij op Islay is.
Deze jongeling offreerde bakken vol citrus, zachte assen en een druppeltje
visolie, precies wat ik van Caol Ila verwacht.

Ik maakte me wat zorgen
toen ik merkte dat deze BenRiach
1984 achter de Caol Ila zou komen, maar Jeroen kent zijn stuff. Het geturfde
stoofpotje van fruit deed wederom zijn ding. Dit was overigens één van de
eerste releases van 1984, een vat dat zo goed werd bevonden dat het geen finish
kreeg.

De geweldige Port Ellen
die hierop aansloot had ik al eens gedronken op de zolder van Marc Castermans
en speelt een hoofdrol in mijn Whisky Rambling 23. Maar het is nooit een straf
een goeie Port Ellen opnieuw te moeten proeven.

Afronden deden we met
een geweldige (en betaalbare) Caol Ila
1995 op sherryvat. Man, man, man, wat een zalige dram is dat toch.

Oh, ik mag niet vergeten
vermelden dat Inge ook van de partij was. Haar hapjes gingen razendsnel, zoals
we dat gewend zijn. Kroepoek van mokka, pralines en een soort broodpudding waar
ik maar niet genoeg van kon krijgen.

Maar daar hield het niet
op. Jeroen had nog een bakje vol goodies meegebracht om by the dram de avond af te sluiten. Ik proefde nog
volgende heerlijke drammetjes:

Bowmore 15 Year Old 1998 The Whisky Agency ‘Stamps’ 52,1%
Tamnavulin 40 Year Old 1968 Carn Mor 40,6%
Kavalin Solist Sherry SO609040207 for the Nectar & LMDW 57,8%
Clynelish 16 Year Old 1997 Wilson & Morgan 48%
Plantation Rum 15 Year Old Oloroso Sherry Finish for Rasta Morris 42%

De Bowmore was een godsgeschenk, I kid you not. Maar de Tamnavulin, waarvan ik thuis nog een
sample heb staan, was gewoonweg outstanding.
Is die Kavalan voor The Nectar echt
maar zes jaar oud? Wat een beestige whisky, zeg! Een verdienstelijke Clynelish 1997 (maar onze Clynelish
blijft de beste!) om tot slot afscheid te nemen met het Plantation rummetje van Bert Bruyneel.

Ja, ik moet hier geen
tekening bij maken, zeker? Perfecte afsluiter van het jaar. Nu is het uitkijken
naar de tastings van 2014.

Laat ik dan ook van de
gelegenheid gebruik maken om alle lezers van Whivie van harte te bedanken voor
een geweldig 2013. Hou het veilig straks en Gelukkig Nieuwjaar!

May the Malt be with you!