Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Belgian Ale Casks (Duvel) Batch 2, OB 2023, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Ssst… hier finisht den Teeling opnieuw

Het is weer die tijd van het jaar… Saint Patrick’s. Dat betekent dat ik een hele doos vol samples van Teeling te verwerken krijg van mijn goeie vriend – en de grootste Teeling liefhebber van het land – Benny J. Ik beken, het is geen opoffering. En ik vind het fijn dat hij alle flessen verzamelt, opent en zo gul is mij van een sample te voorzien. Beginnen doe ik met de tweede batch van de Belgian Ale Casks, die op Duvel-vaten gerijpt is. Ik herinner me dat ik van de eerste batch niet helemaal kapot was. Hopelijk doet deze beter.

Zachte en zoetzure neus op vanille, citroen, munt en een hint van appelmoes en perzik. Een mooi en veelbelovend begin, moet ik zeggen. Duidelijk erg jong, met flink wat moutsuikers, maar dat stoort me niet.

De body is wat aan de lichte kant, maar de smaak vind ik wel tof. Ik proef deze keer echt de Duvel in deze whiskey en dat staat me aan. Het begint zoet, met flink wat vanille opnieuw, gevolgd door citroen en perzik (wat dat betreft dus een prima verderzetting van de neus), maar met een mooi mespuntje witte peper en een bitterzoete toets als van het witte vlees van een roze pompelmoes.

De finish is wat aan de korte kant en een tikkeltje astringent op het sterfbed, maar niets onoverkomelijks.

Deze valt mij stukken beter mee dan de eerste batch, moet ik zeggen. En hij is uitzonderlijk vriendelijk geprijsd, vind ik. Ocharme 50 EUR.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).