Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Belgian Ale Casks (Duvel), Small Batch Series, OB 2022, 6.000 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Ssst… hier finisht den Teeling

Teeling heeft in de zogenaamde Small Batch Series al wat releases gedaan van hun spirit gerijpt op vaten van verschillende brouwerijen, maar deze is voor ons natuurlijk wel erg speciaal, want Duvel is immers een bijzonder populair (en erg lekker!) Belgisch blond bier (en ook deze cirkel is rondgemaakt, want brouwerij Moorgat lanceerde ook de 7e editie van hun Duvel Barrel Aged uit, die deze keer op Teeling vaten rijpte – die proefden we natuurlijk ook).

Ietwat ruwe neus op graan, moutsuikers en appelmoes, een schijfje citroen en een vleugje munt met nog een bittertje als van tamme kastanjes.

Op smaak is het eerst zoet, dan bitter en dan bitterzoet. Duidelijk jong en een tikkeltje scherp op witte peper. Betrekkelijk alcoholisch voor zo’n bescheiden ABV. Maar het witte fruit en de kastanjes keren weer en heel even meen ik zelfs Duvel te herkennen. Ik weet wel dat dit meer dan waarschijnlijk tussen mijn oren zit, maar vind dat toch een fijne gewaarwording.

De afdronk is middellang, scherp en bitterzoet met een astringent bittertje op het sterfbed.

Leuke Teeling, maar een tikkeltje te scherp om echt top te zijn. Thx, Benny!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).