Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 212, Grande Champagne, 165 bts
Kleur: koper
ABV: 47.6%

Romance

Hoera! Léa en Olivier hebben weer een single cask gekozen uit hun Chai – enfin, die hun vader hen heeft nagelaten en waar ik in de zomer van 2023 rechtstreeks uit het vat mocht proeven – om op ons los te laten. Dit keer Fût 212 (herinner u dat ik eerder al lyrisch was over hun vaten 301, 104, 300 om maar te zwijgen van de releases die Malternative Belgium (en The Whisky Jury) op de markt hebben gebracht). Maar nu is het dus tijd voor Fût 212, gebotteld op 47.6%. Het vat leverde 165 flessen op. Twee daarvan staan te blinken in Gentbrugge (ééntje in de verzameling, ééntje ondertussen reeds halfweg; het moet maar zo lekker niet zijn!). Deze cognac werd midden de 1970s te slapen gelegd en is dus ruimschoots 40 jaar oud (eigenlijk bijna 50).

Erg aromatische en bijzonder heldere neus op sinaastoetsen, zeste incluis, maar ook rozijntjes en zelfs een hint van kersen. Mooie herbale toets ook, die ik niet eerder bij Laurichesse ontwaarde. Nog iets van snuiftabak en een delicate kruidigheid. Wat een kanjer!

Heerlijk olieachtig, bijna romig, op de tong met een zachte kruidigheid die gepaard gaat met een bijzonder fruitigheid. Vooraan allerhande toetsen die ik met appelsien associeer (en voor mij een beetje de huisstijl is van Maison Laurichesse) met daarachter nog sultanas, abrikozen, perzik en zelfs wat pruimtabak. Machtig lekker, zeg.

Uitstekende finish die erg fruitig begint, maar dan aan kruidigheid toeneemt en een mooi bittertje tentoon spreid, maar slechts heel subtiel drogend blijkt.

Ik had al een romance met Fût 104, maar dit vat bevalt me nog net iets meer! Een flesje zal je zo’n 260 EUR kosten en is elke cent dubbel en dwars waard. Dit is genieten. Maar… helaas al volledig uitverkocht (op minder dan twee weken). Ik ben niet verbaasd en prijs me gelukkig hier twee flesjes van gescoord te hebben.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).