Bottelaar: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Hommage Füt 104, Grande Champagne, 392 bts
Kleur: koper
ABV: 47.4%

Rebels

Enkele maanden geleden werden we hartelijk verwelkomd bij Pieter Knapen in zijn prachtige cognac beleveniswinkel te Hasselt. We proefden er de ene na de andere zalige cognac, maar deze stond ons zodanig aan, dat we hem meteen mee naar huis pakten (evenals vat 301, waarvan je de notes reeds op het blog kan terugvinden). Oliver en Lea Laurichesse richtten hun merk pas op in 2018, maar deze cognac werd gedistilleerd in de 1970s door vader Guy, die zelf druiven verbouwde en zijn vaten te slapen legde op het domein in Segonzac. Daarom ook dat er op het label trots prijkt (in het Frans, welteverstaan): ‘Gedistilleerd door de vader, onthuld door de zoon’. Vat 104 leverde 392 flessen op 47.4% op. Ja, dit is vatsterkte en net iets meer dan zijn broertje #301. De cognac is vlotjes meer dan 40 jaar oud. Het exacte jaartal weten zelfs Olivier en Lea niet, want ze ontdekten de vaten nog maar pas in een kelder van het domein. Terwijl mijn vrouw vat #301 lekkerder vond (en een aantal van onze vrienden bevestigden dit), kon deze botteling mijn voorkeur wegdragen. Lees verder en je zal snappen waarom!

De neus is helder en aromatisch met wederom allerhande toetsen die ik met appelsien associeer: marmelade, fruitsap, zeste en gekonfijte schillen. Een erg delicate kruidigheid die deze cognac er toch niet van kan weerhouden om net iets scherper, bijna brutaler te zijn dan Fût 301. Dat maakt hem voor mij net iets interessanter. Als een dame in een elegante little black dress, maar met Dr Martens’ 1460 boots er onder en met Terre d’Hermès mannenparfum aan. Rebels. I love it! Vanille, chocolade en tabaksbladeren maken het plaatje compleet.

Heerlijk olieachtig op de tong met vooraan wat appelsienzeste, gevolgd door een heel kruidenrekje: saffraan, kaneel, kruidnagel, chilipeper. Pittig! Een bittertje als van een roze pompelmoes zorgt voor balans, terwijl iets van abrikozensnoep verschijnt. Ondanks het feit dat hij iets hoger in alcohol zit dan Fût 301, vind ik deze iets gebalanceerder en toegankelijker. Deze is tevens wat romiger op de tong. Denk aan vanilleroomijs in een kop espresso. Affogato!

De afdronk is gewoon uitstekend. Zacht bitterzoet met een licht drogend effect, zoals ik dat ook bij Fût 301 ervoer. Maar bij deze kan je niet ontkennen dat hij een ongelooflijke complexiteit heeft.

Ja, Fût 301 is erg goed, zeer strak en precies en Füt 104 is anders, romiger met wat aardse toetsen naar het einde toe, een tikkeltje een buitenbeentje, maar daarom hou ik er zo van. Bij Malternative Belgium is dit snoepje nog steeds verkrijgbaar voor ocharme 160 EUR. Waar wacht je nog op? Laurichesse… je staat op mijn radar!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).