Bottelaar: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Hommage Füt 301, Grande Champagne, 388 bts
Kleur: koper
ABV: 45%

Appelsien

Enkele maanden geleden werden we hartelijk verwelkomd bij Pieter Knapen in zijn prachtige cognac beleveniswinkel te Hasselt. We proefden er de ene na de andere zalige cognac, maar deze stond ons zodanig aan, dat we hem meteen mee naar huis pakten (evenals vat 104, maar die fles hebben we nog niet opengemaakt). Olivier en Lea Laurichesse richtten hun merk pas op in 2018, maar deze cognac werd gedistilleerd in de 1970s door vader Guy, die zelf druiven verbouwde en zijn vaten te slapen legde op het domein in Segonzac. Daarom ook dat er op het label trots prijkt (in het Frans, welteverstaan): ‘Gedistilleerd door de vader, onthuld door de zoon’. Vat 301 leverde 388 flessen op 45% op. Ja, dit is vatsterkte. De cognac is vlotjes meer dan 40 jaar oud. Het exacte jaartal weten zelfs Olivier en Lea niet, want ze ontdekten de vaten nog maar pas in een kelder van het domein. Spannend.

Heldere, aromatische neus met de nadruk op gekonfijte appelsienen, aangevuld met appelsienzeste en zelfs wat licht bittere appelsienmarmelade. Ik had nooit eerder een cognac waarin dit oranje fruit zo domineerde, maar sta me toe daar onmiddellijk aan toe te voegen dat ik het geweldig vind. Dat wordt mooi aangevuld met iets van vanille en een prachtige panoplie aan zachte kruiden. Wat cederhoud dat net gezaagd werd in het atelier.

Het zal u niet verbazen dat de appelsien ook op de tong domineert en wederom lekker kruidig is. Kruidnagel, saffraan, kaneel, zwarte peper. Ik hap even naar adem. Deze cognac is zo mondvullend en elegant tegelijkertijd met een prachtige structuur die mijn smaakpapillen echt verwent. Verrassend fris voor zijn leeftijd, hoor. Midpalate verschijnt een toets die ik enkel maar kan omschrijven als mijn favoriete snoepje: orangettes. Maar dan van de kwaliteit die Marjam thuis maakt, niet uit de snoepfabriek. Een zacht bittertje maakt zich meester van mijn smaakpapillen. Dit is uitstekend.

De Afdronk – de hoofdletter is géén typo – is zacht bitter en aangenaam lang. Da’s ongetwijfeld het vat dat zijn stempel drukt uit dank dat dit prachtige vloeibare goud zo lang op bezoek kwam.

Bij Malternative Belgium kan je  dit snoepje voor 160 EUR aanschaffen. Ik kan hem van harte aanbevelen! Grappig detail – ons label vermeldt nog ‘Hommage’, maar sinds kort werd de reeks van nieuwe labels voorzien met ‘Le Chai de Mon Père’, oftewel ‘De Kelder van Mijn Vader’. Ik denk niet dat ik die andere fles nog lang dicht zal laten. Dit is helemaal mijn ding.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).