Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bladnoch New Make Spirit

Tasting Notes Posted on zo, september 11, 2022 16:52

Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Dit is New Make

 Het is volgens mij ondertussen algemeen geweten, maar ik herhaal het toch nog maar eens: ik heb een zwak voor new make. Dus… toen Joren passeerde en een sample van Bladnoch aanbood, was ik erg aangenaam verrast, want die had ik nog niet geproefd!

De new make ruikt erg clean. En verrassend zacht. Licht romig, zelfs. De panoplie aan platgekookte groenten is hier wat minder prominent aanwezig, maar ik krijg des te meer moutsuikers. Iets van gesmolten boter en mosterdzaadjes. Helemaal op de achtergrond krijg ik nog de hint van een paardenstal. Tikkeltje herbaal. Dit is erg leuk, hoor.

Ook op smaak brandt dit absoluut niet. Perfect drinkbaar. Klassieke new make met een zoetje, een mooie kruidigheid en wat aardse tonen. Lekker clean en romig en het type new make waar ik eigenlijk wel tuk op ben.

In de afdronk krijg ik eerst een hint van wat snoepgoed, alvorens de kruiden en aardse toetsen overnemen en me even met de neus op het feit drukken: dit is new make.

Ik heb de laatste tijd niet zo veel Bladnoch meer geproefd omdat ik er wat moeite mee had, maar dit staat me erg aan. Zou dat de gouden touch zijn van Nick Savage, die het klappen van de zweep leerde bij Macallan? Zou zomaar kunnen.

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Laurichesse Hommage Fût 104

Tasting Notes Posted on zo, september 11, 2022 06:45

Bottelaar: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Hommage Füt 104, Grande Champagne, 392 bts
Kleur: koper
ABV: 47.4%

Rebels

Enkele maanden geleden werden we hartelijk verwelkomd bij Pieter Knapen in zijn prachtige cognac beleveniswinkel te Hasselt. We proefden er de ene na de andere zalige cognac, maar deze stond ons zodanig aan, dat we hem meteen mee naar huis pakten (evenals vat 301, waarvan je de notes reeds op het blog kan terugvinden). Oliver en Lea Laurichesse richtten hun merk pas op in 2018, maar deze cognac werd gedistilleerd in de 1970s door vader Guy, die zelf druiven verbouwde en zijn vaten te slapen legde op het domein in Segonzac. Daarom ook dat er op het label trots prijkt (in het Frans, welteverstaan): ‘Gedistilleerd door de vader, onthuld door de zoon’. Vat 104 leverde 392 flessen op 47.4% op. Ja, dit is vatsterkte en net iets meer dan zijn broertje #301. De cognac is vlotjes meer dan 40 jaar oud. Het exacte jaartal weten zelfs Olivier en Lea niet, want ze ontdekten de vaten nog maar pas in een kelder van het domein. Terwijl mijn vrouw vat #301 lekkerder vond (en een aantal van onze vrienden bevestigden dit), kon deze botteling mijn voorkeur wegdragen. Lees verder en je zal snappen waarom!

De neus is helder en aromatisch met wederom allerhande toetsen die ik met appelsien associeer: marmelade, fruitsap, zeste en gekonfijte schillen. Een erg delicate kruidigheid die deze cognac er toch niet van kan weerhouden om net iets scherper, bijna brutaler te zijn dan Fût 301. Dat maakt hem voor mij net iets interessanter. Als een dame in een elegante little black dress, maar met Dr Martens’ 1460 boots er onder en met Terre d’Hermès mannenparfum aan. Rebels. I love it! Vanille, chocolade en tabaksbladeren maken het plaatje compleet.

Heerlijk olieachtig op de tong met vooraan wat appelsienzeste, gevolgd door een heel kruidenrekje: saffraan, kaneel, kruidnagel, chilipeper. Pittig! Een bittertje als van een roze pompelmoes zorgt voor balans, terwijl iets van abrikozensnoep verschijnt. Ondanks het feit dat hij iets hoger in alcohol zit dan Fût 301, vind ik deze iets gebalanceerder en toegankelijker. Deze is tevens wat romiger op de tong. Denk aan vanilleroomijs in een kop espresso. Affogato!

De afdronk is gewoon uitstekend. Zacht bitterzoet met een licht drogend effect, zoals ik dat ook bij Fût 301 ervoer. Maar bij deze kan je niet ontkennen dat hij een ongelooflijke complexiteit heeft.

Ja, Fût 301 is erg goed, zeer strak en precies en Füt 104 is anders, romiger met wat aardse toetsen naar het einde toe, een tikkeltje een buitenbeentje, maar daarom hou ik er zo van. Bij Malternative Belgium is dit snoepje nog steeds verkrijgbaar voor ocharme 160 EUR. Waar wacht je nog op? Laurichesse… je staat op mijn radar!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-09-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).