Distilleerderij: Bladnoch
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Bladnoch New Make Spirit
Kleur: clear
ABV: 63.5%

Dit is New Make

 Het is volgens mij ondertussen algemeen geweten, maar ik herhaal het toch nog maar eens: ik heb een zwak voor new make. Dus… toen Joren passeerde en een sample van Bladnoch aanbood, was ik erg aangenaam verrast, want die had ik nog niet geproefd!

De new make ruikt erg clean. En verrassend zacht. Licht romig, zelfs. De panoplie aan platgekookte groenten is hier wat minder prominent aanwezig, maar ik krijg des te meer moutsuikers. Iets van gesmolten boter en mosterdzaadjes. Helemaal op de achtergrond krijg ik nog de hint van een paardenstal. Tikkeltje herbaal. Dit is erg leuk, hoor.

Ook op smaak brandt dit absoluut niet. Perfect drinkbaar. Klassieke new make met een zoetje, een mooie kruidigheid en wat aardse tonen. Lekker clean en romig en het type new make waar ik eigenlijk wel tuk op ben.

In de afdronk krijg ik eerst een hint van wat snoepgoed, alvorens de kruiden en aardse toetsen overnemen en me even met de neus op het feit drukken: dit is new make.

Ik heb de laatste tijd niet zo veel Bladnoch meer geproefd omdat ik er wat moeite mee had, maar dit staat me erg aan. Zou dat de gouden touch zijn van Nick Savage, die het klappen van de zweep leerde bij Macallan? Zou zomaar kunnen.

Geproefd door Mark Dermul op 18-08-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).