Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 212

Tasting Notes Posted on 14/02/2024 16:30

Distilleerderij: Laurichesse
Regio: Frankrijk
Fles: Laurichesse Le Chai de Mon Père Fût 212, Grande Champagne, 165 bts
Kleur: koper
ABV: 47.6%

Romance

Hoera! Léa en Olivier hebben weer een single cask gekozen uit hun Chai – enfin, die hun vader hen heeft nagelaten en waar ik in de zomer van 2023 rechtstreeks uit het vat mocht proeven – om op ons los te laten. Dit keer Fût 212 (herinner u dat ik eerder al lyrisch was over hun vaten 301, 104, 300 om maar te zwijgen van de releases die Malternative Belgium (en The Whisky Jury) op de markt hebben gebracht). Maar nu is het dus tijd voor Fût 212, gebotteld op 47.6%. Het vat leverde 165 flessen op. Twee daarvan staan te blinken in Gentbrugge (ééntje in de verzameling, ééntje ondertussen reeds halfweg; het moet maar zo lekker niet zijn!). Deze cognac werd midden de 1970s te slapen gelegd en is dus ruimschoots 40 jaar oud (eigenlijk bijna 50).

Erg aromatische en bijzonder heldere neus op sinaastoetsen, zeste incluis, maar ook rozijntjes en zelfs een hint van kersen. Mooie herbale toets ook, die ik niet eerder bij Laurichesse ontwaarde. Nog iets van snuiftabak en een delicate kruidigheid. Wat een kanjer!

Heerlijk olieachtig, bijna romig, op de tong met een zachte kruidigheid die gepaard gaat met een bijzonder fruitigheid. Vooraan allerhande toetsen die ik met appelsien associeer (en voor mij een beetje de huisstijl is van Maison Laurichesse) met daarachter nog sultanas, abrikozen, perzik en zelfs wat pruimtabak. Machtig lekker, zeg.

Uitstekende finish die erg fruitig begint, maar dan aan kruidigheid toeneemt en een mooi bittertje tentoon spreid, maar slechts heel subtiel drogend blijkt.

Ik had al een romance met Fût 104, maar dit vat bevalt me nog net iets meer! Een flesje zal je zo’n 260 EUR kosten en is elke cent dubbel en dwars waard. Dit is genieten. Maar… helaas al volledig uitverkocht (op minder dan twee weken). Ik ben niet verbaasd en prijs me gelukkig hier twee flesjes van gescoord te hebben.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Cognac: Cabanne Lot 19.10 Grande Champagne for The Whisky Jury & Wine4You

Tasting Notes Posted on 14/02/2024 06:30

Distilleerderij: Cabanne
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Cabanne Lot 19.10 Grande Champagne for the Whisky Jury & Wine4You, 218 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44.9%

Onbeschrijfelijk

Lot 19.10, beste vrienden… dat betekent dat deze werd gestookt in het jaar waarin King George V aantreedt in het Verenigd Koninkrijk, zwemmen voor dames wordt opgenomen in de Olympische Spelen, de eerste wasmachine op elektriciteit in werking wordt gesteld en Portugal een republiek wordt. En in Frankrijk? Daar ziet het sigarettenmerk Gauloises het levenslicht, wordt de kunst van Georges Braque voor het eerst omschreven als kubisme en wordt in Bourg-Charente vat nummer 7 afgevuld met deze eau-de-vie door een zekere Marcel Cabanne. De cognac werd nooit overgeheveld in een dame Jeanne en bracht dus maar liefst 114 jaar door op vat!

De neus succulent en bijzonder fruitig, zeker de leeftijd indachtig, met allerhande verse vruchten als perziken en vijgen, maar ook gedroogd fruit als vijgen en abrikozen. Voeg daar nog wat gekonfijte bloedappelsien aan toe en een geroosterde amandel of twee. Bijzonder complex en vermakelijk, maar vooral fris, wat opmerkelijk is. Na enkele minuten in het glas krijgt hij zelfs een mooie waxy toets als van meubelpoets.

Absoluut heerlijk op de tong. Wederom ben ik verbaasd en bijzonder aangenaam verrast door de levendigheid van deze cognac. Met meer dan een eeuw op hout, zou je verwachten dat hij een drogend effect zou sorteren, maar dat is allerminst het geval. Fris en fruitig, met een mooi gekruid randje. Vers en gedroogd fruit, net als op de neus. En bijna romig. Ik zou kunnen doorgaan, maar ik ben bang dat woorden tekort schieten om de complexiteit van dit goedje te omschrijven. Je moet het ervaren!

En zelfs in de heerlijk lange, zoete finish is er van hout geen sprake! Gekonfijte bloedappelsienen met een mespuntje kaneel en wat kruidnagel maken hier een absoluut smaakvol festijn van.

Spectaculair! Hij werd op 6 februari officieel gelanceerd met een flink kostprijsplaatje, toegegeven, en voor zover ik weet zijn er nog wel wat flessen beschikbaar.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).