Distilleerderij: Cabanne
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Cabanne Lot 19.10 Grande Champagne for the Whisky Jury & Wine4You, 218 bts
Kleur: mahonie
ABV: 44.9%

Onbeschrijfelijk

Lot 19.10, beste vrienden… dat betekent dat deze werd gestookt in het jaar waarin King George V aantreedt in het Verenigd Koninkrijk, zwemmen voor dames wordt opgenomen in de Olympische Spelen, de eerste wasmachine op elektriciteit in werking wordt gesteld en Portugal een republiek wordt. En in Frankrijk? Daar ziet het sigarettenmerk Gauloises het levenslicht, wordt de kunst van Georges Braque voor het eerst omschreven als kubisme en wordt in Bourg-Charente vat nummer 7 afgevuld met deze eau-de-vie door een zekere Marcel Cabanne. De cognac werd nooit overgeheveld in een dame Jeanne en bracht dus maar liefst 114 jaar door op vat!

De neus succulent en bijzonder fruitig, zeker de leeftijd indachtig, met allerhande verse vruchten als perziken en vijgen, maar ook gedroogd fruit als vijgen en abrikozen. Voeg daar nog wat gekonfijte bloedappelsien aan toe en een geroosterde amandel of twee. Bijzonder complex en vermakelijk, maar vooral fris, wat opmerkelijk is. Na enkele minuten in het glas krijgt hij zelfs een mooie waxy toets als van meubelpoets.

Absoluut heerlijk op de tong. Wederom ben ik verbaasd en bijzonder aangenaam verrast door de levendigheid van deze cognac. Met meer dan een eeuw op hout, zou je verwachten dat hij een drogend effect zou sorteren, maar dat is allerminst het geval. Fris en fruitig, met een mooi gekruid randje. Vers en gedroogd fruit, net als op de neus. En bijna romig. Ik zou kunnen doorgaan, maar ik ben bang dat woorden tekort schieten om de complexiteit van dit goedje te omschrijven. Je moet het ervaren!

En zelfs in de heerlijk lange, zoete finish is er van hout geen sprake! Gekonfijte bloedappelsienen met een mespuntje kaneel en wat kruidnagel maken hier een absoluut smaakvol festijn van.

Spectaculair! Hij werd op 6 februari officieel gelanceerd met een flink kostprijsplaatje, toegegeven, en voor zover ik weet zijn er nog wel wat flessen beschikbaar.

94/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).