Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2019/2023 Liquid Art, Ex-Rye cask #2019-1354, 108 bts
Kleur: amber
ABV: 65.5%

Druppeltjes

Moet er nog Milk & Honey zijn? Die gasten zijn nog maar een paar jaar bezig, maar dit is al mijn 50e ontmoeting met de distilleerderij uit Israël. En wederom hebben we te maken met een onafhankelijke botteling van een Belgisch genootschap: Liquid Art. Bert en zijn kornuiten selecteerden een vat waar voorheen een roggewhisky op gerijpt had, iets wat je toch niet zo vaak tegenkomt. Het ABV is als vanouds torenhoog; het label een streling voor het oog (verdorie, ik ben een poëet!). Het label is overigens van de hand van Kyana Vissers, studente aan de Wico Campus Overpelt (ze had overigens ook de vogeltjes op de Fettercairn en de Tullibardine ontworpen, dus eventjes in de bloemetjes zetten is hier wel op zijn plaats).

Erg goeie neus! Roggebrood (doh!), pepernoten, anijs, ananas, perzik, chocolade en bruine suiker. Dat gezegd zijnde blijft het wel herkenbaar M&H en dat vind ik eerlijk gezegd wel erg fijn. Met een paar druppels water – iets wat hij duidelijk goed verdraagt – komt daar gebakken banaan en eikenhout aan te pas.

Straffe aankomst, uiteraard. Pittig gekruid met nootmuskaat en cacao, maar de zoete toetsen geven flink tegengas en maken hier een aangenaam zoete malt van. Hetzelfde als op de neus, maar aangevuld met abrikozen en cacao. En iets van peperkoek met amandelspijs. Lekker! Verdund blijven de smaken perfect overeind en wordt hij zoeter en dus toegankelijker. Hij krijgt dan zelfs een speels, snoeperig randje dat me echt bekoort.

Uitstekende, lange, pittige afdronk die de prima balans van de smaak weerspiegelt. Dito met wat water, dus hou u niet in.

Ik weet niet hoeveel flessen ze nog hebben bij Liquid Art, maar als ik u was probeerde ik er toch aan te geraken. Ze komt op 95 EUR. En om mijn eigen openingsvraag te beantwoorden: ‘Ja, er moet nog Milk & Honey zijn.’ Want dit is simpelweg heerlijk, zeker als je er een paar druppeltjes water aan toevoegt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).