Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 18 Year Old 2005/2023, Liquid Art, 125 bts
Kleur: amber
ABV: 52.9%

Cognac d’Ecosse

Tullibardine is een relatief jonge distilleerderij in Blackford, opgericht in 1949. Tussen 1995 en 2003 werd ze door toenmalig eigenaar Whyte & Mackay in de mottenballen gelegd, maar is sindsdien onafgebroken in productie, zij het wel onder nieuwe eigenaars (vandaag de dag is dat Picard, een Frans bedrijf). Dit vaatje werd dus in het begin van die tweede periode afgevuld, namelijk in 2005. Na een goeie 18 jaar rijping werd het dit jaar gebotteld door Liquid Art, een Belgisch onafhankelijk bottelaar sinds 2014.

Intense en zoetzure neus op gekonfijt fruit (denk abrikozen, perzik en appelsien), maar ook verse kiwi en geprakte banaan. Er zit zelfs een toets in die me aan oude cognac doet denken. Bijzonder en erg aangenaam. Dan evolueert het naar rozenwater en verschijnt er een prima kruidigheid. Denk oregano en nootmuskaat. Vermolmd hout verschijnt. Wordt beter naarmate hij wat kan ademen. Ik gaf hem een volle tien minuten de tijd en dat heeft hem deugd gedaan.

Olieachtig en krachtig, onmiddellijk zoet en kruidig… en bijzonder lekker! Een klein – neen, groot! – fruitbommetje met een geweldige panoplie aan kruiden. En ja… die toets van cognac keert ook op smaak weer. Zou het iets met het vat te maken hebben? Want die info hebben we niet… Hoe dan ook, dit is een heerlijke malt.

En dan die afdronk… een eeuwigheid duurt die. En hij is bijzonder bevredigend.

Zalige Tulli. Een toppertje. Knap werk, Bert, Serge en kornuiten! Zo’n 220 EUR (ondermeer verkrijgbaar bij Care for Craft Spirits).

PS. Als het goed is komt er nog voor de kerst een Milk & Honey release van Liquid Art aan. Ook iets om naar uit te kijken!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).