Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tullibardine 18 Year Old 2005 Liquid Art

Tasting Notes Posted on 30/11/2023 16:30

Distilleerderij: Tullibardine
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Tullibardine 18 Year Old 2005/2023, Liquid Art, 125 bts
Kleur: amber
ABV: 52.9%

Cognac d’Ecosse

Tullibardine is een relatief jonge distilleerderij in Blackford, opgericht in 1949. Tussen 1995 en 2003 werd ze door toenmalig eigenaar Whyte & Mackay in de mottenballen gelegd, maar is sindsdien onafgebroken in productie, zij het wel onder nieuwe eigenaars (vandaag de dag is dat Picard, een Frans bedrijf). Dit vaatje werd dus in het begin van die tweede periode afgevuld, namelijk in 2005. Na een goeie 18 jaar rijping werd het dit jaar gebotteld door Liquid Art, een Belgisch onafhankelijk bottelaar sinds 2014.

Intense en zoetzure neus op gekonfijt fruit (denk abrikozen, perzik en appelsien), maar ook verse kiwi en geprakte banaan. Er zit zelfs een toets in die me aan oude cognac doet denken. Bijzonder en erg aangenaam. Dan evolueert het naar rozenwater en verschijnt er een prima kruidigheid. Denk oregano en nootmuskaat. Vermolmd hout verschijnt. Wordt beter naarmate hij wat kan ademen. Ik gaf hem een volle tien minuten de tijd en dat heeft hem deugd gedaan.

Olieachtig en krachtig, onmiddellijk zoet en kruidig… en bijzonder lekker! Een klein – neen, groot! – fruitbommetje met een geweldige panoplie aan kruiden. En ja… die toets van cognac keert ook op smaak weer. Zou het iets met het vat te maken hebben? Want die info hebben we niet… Hoe dan ook, dit is een heerlijke malt.

En dan die afdronk… een eeuwigheid duurt die. En hij is bijzonder bevredigend.

Zalige Tulli. Een toppertje. Knap werk, Bert, Serge en kornuiten! Zo’n 220 EUR (ondermeer verkrijgbaar bij Care for Craft Spirits).

PS. Als het goed is komt er nog voor de kerst een Milk & Honey release van Liquid Art aan. Ook iets om naar uit te kijken!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Fettercairn 13 Year Old 2009 Liquid Art

Tasting Notes Posted on 30/11/2023 06:30

Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 13 Year Old 2009/2022 Liquid Art, 140 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.6%

Bakker

Ha, kijk, onze vrienden van Liquid Art sluiten het jaar mooi af met twee nieuwe releases uit de Highlands. Een 13-jarige Fettercairn en een 18-jarige Tullibardine, beide met een strak label met een vogeltje er op. Laat ik met de jongste van de twee beginnen. Fettercairn is een minder bekende distilleerderij, maar de eigenaars slagen er in daar langzaam maar zeker verandering in te brengen.

De neus is een bezoek aan de bakker op zondagmorgen. Vers gebakken appeltaart, croissants met amandelpasta en een koffiekoek met abrikozen. Geserveerd met een café frappé waar mokkapoeder op gestrooid werd. Erg aangenaam.

Hij is lekker volmondig. Plakkerig zelfs. De aroma’s van de neus worden netjes omgezet in smaak, maar aangevuld door een flinke dosis peper en nootmuskaat, waardoor hij danst op de tong. De sterkte is prima en de malt behoeft geen water. Dit doet me echt aan de kerst denken. In die optiek is de lancering op het einde van het jaar natuurlijk een schot in de roos.

In de lange afdronk verschijnt een mooi bittertje als van een tamme kastanje en wordt je mond zachtjes droog gemaakt.

Erg bevredigende malt! Fettercairn wordt soms ‘the undiscovered gem’ genoemd. Deze release doet die uitspraak eer aan. Excellente keuze van Bert en kornuiten! Zo rond de 120 EUR (nog te krijgen via Care for Craft Spirits). Aanrader voor de feestdagen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).