Distilleerderij: Fettercairn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Fettercairn 13 Year Old 2009/2022 Liquid Art, 140 bts
Kleur: oud goud
ABV: 50.6%

Bakker

Ha, kijk, onze vrienden van Liquid Art sluiten het jaar mooi af met twee nieuwe releases uit de Highlands. Een 13-jarige Fettercairn en een 18-jarige Tullibardine, beide met een strak label met een vogeltje er op. Laat ik met de jongste van de twee beginnen. Fettercairn is een minder bekende distilleerderij, maar de eigenaars slagen er in daar langzaam maar zeker verandering in te brengen.

De neus is een bezoek aan de bakker op zondagmorgen. Vers gebakken appeltaart, croissants met amandelpasta en een koffiekoek met abrikozen. Geserveerd met een café frappé waar mokkapoeder op gestrooid werd. Erg aangenaam.

Hij is lekker volmondig. Plakkerig zelfs. De aroma’s van de neus worden netjes omgezet in smaak, maar aangevuld door een flinke dosis peper en nootmuskaat, waardoor hij danst op de tong. De sterkte is prima en de malt behoeft geen water. Dit doet me echt aan de kerst denken. In die optiek is de lancering op het einde van het jaar natuurlijk een schot in de roos.

In de lange afdronk verschijnt een mooi bittertje als van een tamme kastanje en wordt je mond zachtjes droog gemaakt.

Erg bevredigende malt! Fettercairn wordt soms ‘the undiscovered gem’ genoemd. Deze release doet die uitspraak eer aan. Excellente keuze van Bert en kornuiten! Zo rond de 120 EUR (nog te krijgen via Care for Craft Spirits). Aanrader voor de feestdagen!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-11-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).