Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Publitasting Lowland Whisky Geuze

Tasting Notes Posted on 12/01/2024 16:30

Stekerij: Publitasting
Regio: België
Fles: Publitasting Lowland Whisky Geuze, in collab met Asta Morris, b. 2023, 75cl
Kleur: goudblond
ABV: 6%

Wild & Sour Auchentoshan

PubliTasting is een stekerij in West-Vlaanderen, bestierd door Geert Demuynck, actief sinds 2021. Zijn doel is om speciale, unieke geuze te maken door middel van maceratie en barrel ageing. Zo heb ik er al een aantal de revue zien passeren, zoals een bloedappelsien geuze, een braambes geuze, een Thais Lemongras Lambiek en ga zo maar door. Maar toen ik deze zag verschijnen, was mijn interesse wel meteen erg groot (en ik ben blij dat ik eindelijk – eindelijk! – mijn doos met zes flesjes te pakken heb). Want deze Lowland Whisky Geuze werd gemaakt in samenwerking met Asta Morris en is een blend van 1, 2, 3, 4, 5 én 6-jarige lambiek van brouwerijen De Troch, Sako en Eylenbosch en rijpte op een Auchentoshan vat! Het gaat overigens over het bourbon cask dat Bert bottelde in 2022 en toen een 24-jarige Auchentoshan uit 1998 opleverde die ik bijzonder kon smaken (zie ook hier en hier!). Dus, ja, deze moest ik wel geproefd hebben, toch? Hij schenkt een prachtig troebel goudblond tot amber met een spierwitte kraag die lang blijft staan.

Mooi zoetzeur zoals je van een geuze mag verwachten, maar dan wel met een extra zoetje dat ik alleen maar kan toeschrijven aan het Auchentoshan-vat waarop deze gerijpt heeft. Citrusfruit, abrikozen en iets van vochtige aarde. Het water loopt me letterlijk in de mond.

Oh, ja… prachtig zoetzuur op smaak op grapefruit, druivenpitten, Granny Smith appels en verre van een djoesel. Hij geniet van een mooie carbonatie, waardoor hij lekker fris en dorstlessend binnen komt.

Maar het is in de finish dat ik wederom een toets van whisky meen te ontdekken (tenzij het wishful thinking is) waardoor hij een mooi zoetje presenteert alvorens netjes droog te finishen.

Driewerf hoera! Mooi gebalanceerde en heerlijk doordrinkbare geuze. Da’s nog eens een prachtige Wild & Sour Auchentoshan. De andere vijf flesjes gaan de kelder in (maar twee gaan er deze zomer toch weer op tafel komen, dat voel ik nu al!).

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2023.



Milk & Honey 4 Year Old 2019 Liquid Art

Tasting Notes Posted on 12/01/2024 06:30

Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2019/2023 Liquid Art, Ex-Rye cask #2019-1354, 108 bts
Kleur: amber
ABV: 65.5%

Druppeltjes

Moet er nog Milk & Honey zijn? Die gasten zijn nog maar een paar jaar bezig, maar dit is al mijn 50e ontmoeting met de distilleerderij uit Israël. En wederom hebben we te maken met een onafhankelijke botteling van een Belgisch genootschap: Liquid Art. Bert en zijn kornuiten selecteerden een vat waar voorheen een roggewhisky op gerijpt had, iets wat je toch niet zo vaak tegenkomt. Het ABV is als vanouds torenhoog; het label een streling voor het oog (verdorie, ik ben een poëet!). Het label is overigens van de hand van Kyana Vissers, studente aan de Wico Campus Overpelt (ze had overigens ook de vogeltjes op de Fettercairn en de Tullibardine ontworpen, dus eventjes in de bloemetjes zetten is hier wel op zijn plaats).

Erg goeie neus! Roggebrood (doh!), pepernoten, anijs, ananas, perzik, chocolade en bruine suiker. Dat gezegd zijnde blijft het wel herkenbaar M&H en dat vind ik eerlijk gezegd wel erg fijn. Met een paar druppels water – iets wat hij duidelijk goed verdraagt – komt daar gebakken banaan en eikenhout aan te pas.

Straffe aankomst, uiteraard. Pittig gekruid met nootmuskaat en cacao, maar de zoete toetsen geven flink tegengas en maken hier een aangenaam zoete malt van. Hetzelfde als op de neus, maar aangevuld met abrikozen en cacao. En iets van peperkoek met amandelspijs. Lekker! Verdund blijven de smaken perfect overeind en wordt hij zoeter en dus toegankelijker. Hij krijgt dan zelfs een speels, snoeperig randje dat me echt bekoort.

Uitstekende, lange, pittige afdronk die de prima balans van de smaak weerspiegelt. Dito met wat water, dus hou u niet in.

Ik weet niet hoeveel flessen ze nog hebben bij Liquid Art, maar als ik u was probeerde ik er toch aan te geraken. Ze komt op 95 EUR. En om mijn eigen openingsvraag te beantwoorden: ‘Ja, er moet nog Milk & Honey zijn.’ Want dit is simpelweg heerlijk, zeker als je er een paar druppeltjes water aan toevoegt.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).