Stekerij: Publitasting
Regio: België
Fles: Publitasting Lowland Whisky Geuze, in collab met Asta Morris, b. 2023, 75cl
Kleur: goudblond
ABV: 6%

Wild & Sour Auchentoshan

PubliTasting is een stekerij in West-Vlaanderen, bestierd door Geert Demuynck, actief sinds 2021. Zijn doel is om speciale, unieke geuze te maken door middel van maceratie en barrel ageing. Zo heb ik er al een aantal de revue zien passeren, zoals een bloedappelsien geuze, een braambes geuze, een Thais Lemongras Lambiek en ga zo maar door. Maar toen ik deze zag verschijnen, was mijn interesse wel meteen erg groot (en ik ben blij dat ik eindelijk – eindelijk! – mijn doos met zes flesjes te pakken heb). Want deze Lowland Whisky Geuze werd gemaakt in samenwerking met Asta Morris en is een blend van 1, 2, 3, 4, 5 én 6-jarige lambiek van brouwerijen De Troch, Sako en Eylenbosch en rijpte op een Auchentoshan vat! Het gaat overigens over het bourbon cask dat Bert bottelde in 2022 en toen een 24-jarige Auchentoshan uit 1998 opleverde die ik bijzonder kon smaken (zie ook hier en hier!). Dus, ja, deze moest ik wel geproefd hebben, toch? Hij schenkt een prachtig troebel goudblond tot amber met een spierwitte kraag die lang blijft staan.

Mooi zoetzeur zoals je van een geuze mag verwachten, maar dan wel met een extra zoetje dat ik alleen maar kan toeschrijven aan het Auchentoshan-vat waarop deze gerijpt heeft. Citrusfruit, abrikozen en iets van vochtige aarde. Het water loopt me letterlijk in de mond.

Oh, ja… prachtig zoetzuur op smaak op grapefruit, druivenpitten, Granny Smith appels en verre van een djoesel. Hij geniet van een mooie carbonatie, waardoor hij lekker fris en dorstlessend binnen komt.

Maar het is in de finish dat ik wederom een toets van whisky meen te ontdekken (tenzij het wishful thinking is) waardoor hij een mooi zoetje presenteert alvorens netjes droog te finishen.

Driewerf hoera! Mooi gebalanceerde en heerlijk doordrinkbare geuze. Da’s nog eens een prachtige Wild & Sour Auchentoshan. De andere vijf flesjes gaan de kelder in (maar twee gaan er deze zomer toch weer op tafel komen, dat voel ik nu al!).

Geproefd door Mark Dermul op 22-12-2023.