Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 2017 Private Cask for Klubb23, OB 2022, Quarter Cask 2017#540, 95 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 59.6%

Amusant

Dit is verdorie al de 4e keer dat ik van dit private cask kan proeven. In februari 2019 – toen was het nog geen whisky – als cask sample op 63.5%, eind 2020 toen eigenaar Tom Haseldonckx de eerste flesjes liet afkomen – voor de Brexit – op 61.1% en dan nog eens een jaar later in mei 2021 op 60.2%. Blijkbaar kwam Tom tot een overeenkomst met Belgisch bottelaar Klubb23, want nu komen er van datzelfde vat de laatste 95 flessen op de markt op 59.6%. Nou, dat is echt interessant, want ik heb nog een lekje van de vorige twee, dus ik kan een heuse head-to-head-to-head doen. Spannend!

Ja, zeg, wat leuk! De neus is weer verder ontwikkeld. Ik krijg kokosnoot, kruisbessen, ontbijtgranen,  crème brûlée en een handjevol noten. Er verschijnt ook iets floraal en iets van tuinkruiden op de achtergrond. Rozemarijn? Nog wat honing en wat gebakken banaan voor een zoetje. Leuk.

Hij is nog steeds best pikant op de tong. Jong en brutaal, flink gepeperd met een mooi bittertje als van tamme kastanjes. De peper evolueert zelfs naar chili, terwijl er een paar korrels keukenzout in mijn glas gedropt worden. Wit brood, limoen, vanille, het vlees van kokosnoot en onrijpe ananas. En ook de eik laat zich deze keer niet onbetuigd met wat gember, zoethout en een licht drogend effect.

De afdronk is erg lang op vanille, citroensap en witte peper. Droog op het sterfbed.

Dat hij  alsmaar beter wordt, hoeft niet te verbazen. En hoewel het verschil met de vorige versie niet zo heel erg groot is, merk je toch – vooral op de neus – dat hij meer complexiteit vergaard heeft. Ik vraag me af hoe deze zou geproefd hebben als hij een jaar of 6, 7 is, maar helaas is het vat ondertussen volledig gebotteld. Ik heb me hiermee geamuseerd!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-07-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).