Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 2017 Private Cask for Tom Haseldonckx, OB 2021, Quarter cask 2017#540
Kleur: witte wijn
ABV: 60.2%

Geraffineerd

Vorig jaar proefde ik dit private cask van Tom nadat hij het vlak voor de Brexit perikelen had laten afkomen naar België. Nou, ja, niet heel het vat, hoor. Hij liet 36 flessen bottelen. Het 3-jarige kleinood zat toen op 61.2%. Welnu, eind 2021 liet Tom nog eens 36 flessen afkomen en dat maakt dit wel erg interessant. De malt heeft dus precies één jaar langer op vat gezeten. Eens kijken welke evolutie deze Wolfburn heeft doorgemaakt. Ik zet er de eerste nog even naast om een echte vergelijking te maken.

Hola. Daar waar de vorige versie witte chocolade met gedroogde kokosnoot en vanille bood, gaat deze al flink verder. Crème brûlée, kruisbessen, limoensap en gebakken banaan. Veel ‘donkerder’ dan zijn voorganger, als u begrijpt wat ik bedoel.

Ook op smaak is er een duidelijke evolutie merkbaar, hoewel hij nog steeds jong en brutaal is. Mooie toetsen van vanille, kokosnoot en een paar korrels keukenzout, flink wat herbale toetsen (denk groene tuinkruiden) en limoen. Maar duidelijk ronder. Minder scherp. Geraffineerd en toch speels. Mooi pepertje, ook. Leuk.

De afdronk is lekker lang op witte peper, vanille en vers citroensap.

Het verschil mag dan niet hemelsbreed zijn, het is toch duidelijk merkbaar als je ze head-to-head zet. Een extra jaartje brengt, zeker op zulke jonge leeftijd, heel wat met zich mee. Mooie evolutie, hoor. Ik hoop dat Tom volgend jaar weer 36 flessen bottelt en mij opnieuw in de mogelijkheid stelt een flesje aan te schaffen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).