Distilleerderij: Wolfburn
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Wolburn 2017 Private Cask for Tom Haseldonckx, OB 2020, Quarter cask 2017#540
Kleur: witte wijn
ABV: 61.1%

Speelse Vlegel uit Thurso

In februari 2019 proefde ik deze whisky toen hij nog geen whisky genoemd mocht worden. Het vat was immers pas afgevuld in november 2017. Het zou dus ten vroegste in november 2020 die naam waardig zijn. Tom Haseldonckx, de eigenaar van dit Private Cask #540, nam het zekere voor het onzekere – lees: Brexit-perikelen – en liet het vat bottelen en verschepen. Het is dus noodgedwongen, zeg maar, een jongeling. Maar dat moet ons niet tegenhouden hier van te genieten, lijkt me. Ik hou alvast wat water bij de hand, want het zit wel op vatsterkte.

Verrassend romige neus op Werther’s Originals, witte chocolade, gedroogde kokosnoot en zachte vanille. Wat limoenzeste en kruisbessen op de achtergrond. Mooie florale hint met iets van groene humus op de korst van een wit brood. Wat kristalsuiker en twee korrels zout (Mark, serieus?). Jong en brutaal… ik hou hier wel van. Water toevoegen brengt meer citrus naar voor.

Romig en krachtig, dat was te verwachten, natuurlijk. Het zilte element komt nu eerst, gevolgd door vers gezaagd hout, alvorens de vanille en witte chocolade met kokosnoot zich laten ontdekken. Flink gepeperd, hoor. De houtkruiden laten zich zeker voelen, maar water is niet echt nodig. Ik ga er louter voor de wetenschap enkele druppels aan toevoegen. Dat verdraagt hij goed. Wat meer citrus en iets zoeter.

Lekker lange afdronk op geblakerde eik, peper en witte chocolade. Verdund moet de chocolade de duimen leggen tegen vers citroensap.

Een speelse vlegel uit Thurso. Tom mag hier best trots op zijn, hoewel ik begrijp dat hij hem liever nog wat langer had laten liggen. Het potentieel proef je gewoon. Maar hij is nu al lekker en dus hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken. Ik ben blij dat hij ook aan mij gedacht heeft. Deze fles ga ik koesteren.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).