Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling 18 Year Old, OB 2021, The Renaissance Series No 3, Muscat Wine Casks, 9.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46%

Über-Fruitig

De eerste Renaissance van Teeling was een 18-jarige die een finish kreeg op Madeira en vond ik ronduit schitteren. De tweede op Australian Shiraz Casks moest absoluut niet onderdoen. De verwachtingen voor deze derde release – een dik jaar geleden gelanceerd en deze keer met een finish op Muscat Wine Casks – zijn dat ook hoog.

Oh, wow, ik heb de whiskey nog maar net uitgeschonken en de kamer vult zich met heerlijke toetsen van tropisch fruit. Lekker waxy op ananas, kweepeer, abrikozen en een karrenvracht aan verse mango. Bergamotolie, anijszaad en de zeste van een overrijpe appelsien. En dan nog een goeie scheut acacia honing daaroverheen. U raadt het al: zalige neus die op en top Iers is.

De body is redelijk licht, maar op smaak is het een absoluut feest! Al het tropische fruit van de neus komt terug, maar wordt nog versterkt met aardbeien, verse vijgen, perzik en groene druiven. Zacht bittertje als van pompelmoes, terwijl een al even zachte toets van peper hem wat warmte geeft. Een frisse lift wordt voorzien door iets wat aan menthol doet denken. Wat een klepper!

De afdronk is lang, über-fruitig en zacht drogend.

Ook deze Renaissance overtreft de verwachting. Is zijn 130 EUR dubbel en dwars waard! Merci, Benny, voor deze pure verwennerij.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-02-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).